Kelaynak türlerinin yok olma tehlikesinin nedenleri

Kelaynak türlerinin yok olma tehlikesinin nedenleri ve kelaynak kuşlarının ekosistemlerdeki görevleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kelaynak (Geronticus eremita), kayalık veya yarı çöl kurak yaşam alanlarında bulunan iri yapılı, suda veya çamurda yürüyen ince uzun kıvrık gagalı, 70–80 cm uzunluğunda, 120–135 cm kanat genişliğinde bir kuş türü.

Kelaynaklar, yaz aylarında, Afrika’dan Urfa’ya gelen göçmen kuşlarındandır. 1950’li yıllarda bu bölgemizde senede 600 civarında kelaynak kuşu görmek mümkün oluyordu. Kelaynaklar tarlalardaki böcek gibi şeylerle beslenirdi. Böcekler için tarlalara tarım ilaçları atılması kelaynaklarında sonunu getirdi. Zararlı böceklerle zehirli tarım ilaçları mücadele sonucunda, 70’li yıllara gelindiğinde sadece 50 tane kelaynak görmek mümkün olur hale gelinmiştir.

Kelaynaklarının neslinin tükenmesine sebep olan, zehirli tarım ilaçlarıdır.

Çevre sorunları sebebiyle, maalesef hayvanların nesli hızla tükenmektedir. Marmara denizinin kirliliği ve aşırı avlanma sonucu yaşayan balık türü çok azalmıştır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Biyoloji Haberleri