Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanması doğrultusunda Osmanlı ordusu dağıtılmış anlaşma şartlarına göre Itilaf devletleri açısından tehdit oluşturan çeşitli bölgelerin işgal edileceği ifade edilmiştir. Bu doğrultuda anlaşma sonrasında Anadolu'nun işgaline başlanmıştır. Buna karşı olarak Anadolu'da Milli Mücadele başlamıştır.
Milli Mücadele kapsamında ilk olarak bölgesel daha sonrasında ise ulusal savunma yapılmıştır. TBMM'nin kuruluşu doğrultusunda düzenli Türk ordusu kurulmuş, ordu düşmana karşı koymuştur. Düzenli Türk ordusu Doğu cephesi komutanı olarak Kazım Karabekir atanmıştır. Kazım Karabekir bu kapsamda Doğu illerimizi işgal altına alan İngiliz ve Ermeni işgalcilerin yurttan atılmasını sağlamıştır.
Osmanlı Devleti’nin farklı yerlerinde yüzyıllardır huzur içinde yaşayan Ermeniler, 19. yüzyılın ikinci yarından itibaren İngiliz ve Rusların kışkırtmaları ile Osmanlı Devleti içinde huzursuzluk çıkarmaya başladılar. 1878’de Rusların, Ermenilerle ilgili iddialarını Berlin Konferansı’na taşımaları ile birlikte sorun uluslararası bir sorun hâline dönüşmüştü. Bu tarihten sonra Ermeniler, kendi içlerinde örgütlenerek türlü sorunlar çıkarmaya başlamışlardır. Kafkas Cephesi’nde Ruslarla birlik yapan Ermeniler, Osmanlı ordusunu zorda bırakmışlardı. I. Dünya Savaşı’nın devam ettiği yıllarda Ruslar ülkelerinde ihtilal çıkması üzerine Doğu Anadolu’daki Osmanlı topraklarını bırakıp çekilmişlerdi.