Uzmanlar ek kontenjan fırsatını hatırlatıyor. 784 bin öğrenci üniversiteli olma hakkı kazanırken 38 bin boş kontenjan bulunuyor. Uzmanlar bu sayının kayıtların ardından daha da artacağı görüşünde.
2015-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre 823 bin 739 kontenjanın 784 bin 950’sine adaylar yerleşti. Yerleştirme sonuçlarına göre 18 bin 770 Lisans, 20 bin 019 da ön lisans olmak üzere 38 bin 789 boş kontenjan oluştu.
Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adaylar kayıt işlemlerini 3-7 Ağustos 2015 tarihlerinde yapacak. Adayların belirtilen tarihlerde yerleştikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye başvurmaları gerekiyor. Devlet üniversitelerinde ise isteyen öğrenciler elektronik kayıtlarını 28 Temmuz-5 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapabilecek.
Üsküdar Üniversitesi Tercih Danışmanı Uzman Psk. Dan. Ece Tözeniş, herhangi bir yere yerleşemeyen adaylara ek kontenjan fırsatını hatırlatıyor. Bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Tözeniş, ilk tercilerde bir yere yerleşemeyen adayların 17-21 Ağustos 2015 tarihleri arasında ek kontenjan tercihlerini yapabileceklerini belirtiyor.
Ek kontenjan döneminin yerleşmeyen adaylar için ikinci bir şans olduğuna vurgu yapan Tözeniş, adayların bu şansı iyi değerlendirmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Kayıtların ardından 38 bin 789 olan boş kontenjan sayısının artabileceğini hatırlatan Tözeniş, doğru tercih için şu uyarılarda bulunuyor:
Kimler ek kontenjana başvurabilir?
İlk yerleştirmelerde bir yükseköğretim kurumuna yerleşememiş adaylar
Kimler ek kontenjanlardan yararlanamaz?
İlk yerleştirme döneminde bir yükseköğretim kurumuna yerleşmiş olan adaylar
Tercihlerini yaparken adaylar nelere dikkat etmeli?
Lisans programlarını tercih etmek için ilgili puan türünde 180 barajını, ön lisans programlarını tercih etmek için ilgili puan türünde 140 barajını geçmek gerekli.
Tablo 4’te yer alan lisans programları için tercih yapacak adayların ilgili puanlarının tercih etmeyi düşündükleri bölümün taban puanına eşit ya da yüksek olmalı.
Tablo 3’te yer alan ön lisans programları için tercih yapacak adaylar istek sıralarına göre tercihlerini oluşturmalı
Bir yükseköğretim programına ait en küçük puan ve yerleştirme öncelikleri sütununda hiçbir işaret bulunmuyorsa, kontenjanı merkezi yerleştirme ile dolmayan; en küçük puan sütununda ve yerleştirme öncelikleri sütununda “- - - -“ işareti bulunuyorsa ek yerleştirmede yeni açılan programları göstermektedir.
Bu dönemde yine adaylar istedikleri, kendi ilgi ve yeteneklerine uygun olan bölümleri dikkate alarak 30 tercihi geçmeyecek şekilde tercih listelerini oluşturacaklar.
Ek kontenjan kılavuzunu dikkatle incelemeleri yeni açılan bölüm/ programları değerlendirmeleri açısından önemli. Vakıf üniversitelerinin ek kontenjan döneminde sağladıkları burs olanakları hakkında üniversitelerin web sayfalarından detaylı olarak bilgi alabilirler.
2 yıllık ön lisans programlarına da dikkat çeken Tözeniş, öğrencilerin istekleri doğrultusunda bu dönemde ön lisans programlarının değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Ece Tözeniş, özellikle sağlıkla ilgili programların mezuniyet sonrasında sağladığı iş fırsatlarının avantajı dolayısıyla tercih edilebileceğini söyledi.
Kazanamayan adaylar “ek kontenjan” fırsatını kaçırmayın!
2015 LYS sonuçları açıklandı. Herhangi bir bölüm ve programa yerleşemeyen adaylar üzülmeyin!