'Zorunlu Bağış' ya da başka adlarla 100-200 TL para vermeye zorlandığı öne sürülen velilerden, çocuğunu emanet edeceği öğretmeni seçmesi halinde bin TL'ye kadar ekstra para istendiği de başka bir iddia. Bursa Osmangazi ilçesinde çocuğunu ilkokula kaydettirmek isteyen A.V. isimli veli, bağış adı altında istenen 100 TL'yi okula verdiğini dile getirdi. Çocuğunun iyi bir öğretmen tarafından okutulması arzusuyla çok iyi olduğunu duyduğu bir bayan öğretmene kaydettirmek istediğinde ise okul yönetiminin kendisinden bin TL para istediğini öne sürdü. Bu duruma tepki gösteren veli, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulların ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini belirterek, dar gelirli velilerden para alınmamasını istedi.
KAYGISIZ: İLKOKUL kayıtLARINDA BİN-2 BİN LİRA
Aktif Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı İbrahim Kaygısız, okullara Bakanlık tarafından maddi yardım yapılmadığı için veli bağışları olmadan okulların kendini idare etmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Bazı okul yöneticilerinin ise kayıt ve nakil yaptırmak isteyen velileri ciddi manada mağdur ettiğinin altını çizen Kaygısız, şöyle konuştu: "Özellikle kayıt bölgesi dışından nakil ve kayıt talebinde bulunan velilerden 2-3 bin lira civarında bağış talep edilmektedir. İlkokul kayıtlarında öğretmen tercih eden velilerden de 1-2 bin liraya yakın para talep edilmekte bu talebe cevap vermeyen velilerin istekleri kabul edilmemektedir."
Okullarda 'ücretsiz kurs' adı altında, dershanelere alternatif MEB kurslarında da velilerden ciddi paralar istendiğini savunan Kaygısız, "Kursların doküman olmadan düzenlenmesi mümkün olmadı için doküman parası adı altında velilerden 500 ile 2 bin 3 bin lira arsında paralar talep edilmektedir. Öyleyse bu kursların ücretsiz kurs olarak adlandırılması yanlıştır. Ücretsiz kurs diyerek birbirimizi kandırmış oluyoruz." dedi.
TÜRKOĞLU: BİN LİRADAN 5 BİN LİRAYA KADAR PARA İSTENİYOR
Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şube Müdürü Selçuk Türkoğlu, velilerden fotokopi kağıdı, kırtasiye masrafları, boya, sıra tamir parası, sosyal etkinlik, spor parası, kaynak kitap parası gibi 40'a yakın kalemde para istendiğinin altını çizdi. Türkoğlu, öğretmen tercih edilmesi durumunda fiyatın katlandığını kaydetti. Türkoğlu, şunları dile getirdi: "Yani okula gittiğinizde birinci sınıfı okutan 5 öğretmen varsa, siz 'şu öğretmen olsun' dediğinizde okul bir değer biçmiş,'o öğretmeni istiyorsanız şu bedeli ödemeniz gerekiyor' diyor. Öğretmen tercih etmeniz durumunda bedel ödemek zorunda olduğunuz bir süreci yaşıyoruz." Bölge dışı kayıtlarda, velilerin pazarlık masaları ile karşılaştığını ifade eden Türkoğlu, Bursa'da, bin liradan 5 bin liraya kadar kayıt parası istendiğini iddia etti.
'BEDAVA KİTAPLAR OKUTULMUYOR, VELİLERE KAYNAK KİTAP ALDIRILIYOR'
"Yani hükümet bir taraftan 'ücretsiz kitap dağıtıyorum' diyor ama diğer taraftan velilerin okula adım atması bile neredeyse paralı hale geldi." diyen Türkoğlu, her öğretmenin velilere kaynak kitap aldırdığına dikkat çekerek, "Devletin dağıttığı kitaplarla sınavlara hazırlanmak mümkün değil. Böyle bir pratik yok. Bu kitabı veriyorsunuz ama bununla sınava hazırlanılmayacağı gerçeği var." şeklinde konuştu.
'YAYIN PARASI ADI ALTINDA öğrenciLERDEN KURS PARASI İSTENİYOR'
Dershanelerin kapatılıp kapatılmadığı tartışmaların devam ettiği süreçte bu sene okullarda 'yetiştirme kursları' açılacağını hatırlatan Türkoğlu, bunun kaosa dönüştüğünü öne sürdü. Bazı okulların kurs parası değil, 'yayın parası' adı altında velilerden para topladığını belirten Türkoğlu, "Bin lira, 2 bin 500 lira gibi paralar talep ediliyor. Bir kısmı kaynak kitap alınan yere, diğer kısmı ise okula gidiyor. Aynı okul, aynı sınıf, imkanı olan öğrenci bu kursa giderken, imkanı olmayan kursa devam edemiyor. Öğretmen okulun öğretmeni, ekstra para verilmiyor, okulun binaları kullanılıyor, yeni bir masraf yok. İpekçilik İmam Hatip'te 2 bin liraya varan oranlarda öğrencilerden kurs parası isteniyor." ifadelerini kullandı.
RONA: BEDAVA KİTABIN ANLAMI KALMADI, VELİLER HALA KİTABA PARA VERİYOR
Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona ise yıl içerisinde tiyatro, illüzyonlar, üç boyutlu film gösterileri, geziler gibi organizasyonlarla para toplayan okulların, anlaştıkları şirketlerden pay aldığını, kayıt döneminde de bağış toplandığını iddia etti. Velilin öğretmen tercih etmesi durumunda yüksek meblağlar istenerek, öğretmenin başarısının paraya dönüştürüldüğünü anlatan Rona, kaynak kitap alınması zorunluluğu hakkında ise şunları söyledi: "Devletin verdiği kitapları öğretmenler içerik bakımından yetersiz buluyorlar. Mecburen kaynak kitaplar aldırıyorlar ya da yoğun bir şekilde fotokopi çektiriliyor. Genelde bir takım yayınevleri okullarda kollanıyor, tüm sınıflara o yayınevinin kitaplarını aldırtıyor, buradan da pay alıyor. Bedava kitap dağıtımının anlamı yok. Hala, veliler bir şekilde kitaba para veriyor."