Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Okul kayıt parası ve forma soygunu devam ediyor" dedi.
Özellikle kendi ilçe yahut bölgesinde olmayan bir öğrenciyi okula kayıt almak için binlerce liralık para talep edildiğini kaydeden DES Genel Başkanı Gürkan Avcı;
"Bazı okullarda bağış miktarı arttıkça öğrenci daha iyi sınıflara yerleştirilebiliyor.
Oysaki ikamet adresi dışındaki okullara Öğrenci kayıt ettirmek yasak. Kayıt ücreti de yasak. Milli Eğitim Bakanlığı, vatandaşlarımızı soyup soğana çeviren bu haksız ve hukuksuz uygulamaya son vermelidir" dedi.
DES'in yalnızca öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının değil öğrenci ve velilerin de haklarını arayan bir sendika olduklarını söyleyen Avcı şunları söyledi:
"Bu nedenle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın bu konulardaki hassasiyetine bildiğim için acil olarak kendisine çağrıda bulunuyor ve okul yöneticileri ile kayıt yaptırmak isteyen velilerimizi karşı karşıya getirmeyecek, okulun güvenlik, temizlik, hizmetli gibi temel ve zaruri ihtiyaçlarını genel bütçeden karşılayacak makul bir çözüm sistemi oluşturmasını istiyoruz.
OKULA BAŞLAMA MASRAFLARI EL YAKIYOR
Ders kitaplarının ücretsiz olması, kimi yoksul öğrencilerin ailelerine parasal desteklerin yapılması gibi müspet uygulamalara karşın bir öğrencinin okula başlarken bir çocuğun sadece giysi ve kırtasiye masrafı en az 500 TL tutuyor. Buna ek olarak spor malzemesi, çanta, suluk ve ayakkabı masraflarıyla birlikte bu oran bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Okul servis masraflarının ayrıca ele alınması gerektiğini ve tek çocuğu olan aileler için söz konusu olan bu masrafın, yedek pantolon, gömlek, ayakkabı, Kemer, yaka, çorap, kravat, spor malzemesi alınması durumunda giderler ikiye katlanıyor. Liselerde okuyan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun dershanelere gittiği de göz önüne alındığında velilerimiz büyük bir bunalım ve maddi sıkıntı içinde kıvranıyor.
Özel okullarda 'Eğitim parası' adı altında alınan binlerce liranın yanında, birer müşteri gibi görülen veliler, kıyafet, kitap kırtasiye, servis, gezi ve etkinlik gibi bahanelerle soyuluyor. Özel okulların belirledikleri fiyatların ölçüsü maalesef yok. Veliye tercih hakkı bırakılmıyor. Veli o okulun yönlendirdiği yerden alışveriş yapmak zorunda bırakılıyor.
SOYGUNA DUR DENMELİ
Okullardaki 'forma' ve 'kırtasiye' soygununa dur denilmelidir. Daha masraflı olmasın diye serbest kıyafet yerine formayı tercih eden veliler, bin pişman hale geldi. Tek tişörte 75, pantolona 100 lira gömleğe 75 lira isteniyor. Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nı bu soyguna "dur' demeye davet ediyoruz. Kimi okullar velileri, tek bir adrese gönderip, zorunlu olarak belirledikleri fiyattan kırtasiye ve kıyafet almayı dayatıyor.
Okullardaki kıyafet seçimi ve fiyatı neye göre belirleniyor? Milli Eğitim Bakanlığı bu duruma el koymalıdır. Veliler neden sadece tek bir firmaya yönlendiriliyor? Firmaların okul ve yöneticilerle bir bağı var mı? Bütün bunlar araştırılmalı ve öğrenci-veli menfaati doğrultusunda düzenlenmelidir. Hükümetin ve ilgili bakanlık ve kamu kuruluşlarının okulların kıyafetlerde uyguladığı fahiş fiyatları denetlemesini, kıyafet ve kırtasiyelerin kalite ve sağlıklı olup olmadığı incelemesini istiyoruz. Velilerimizin yani tüketicilerin hak ve hukuklarının ilgili kamu kuruluşları tarafından savunulmasını istiyoruz.
YENİ BAŞBAKANA ÇAĞRI
Özellikle dar ve sabit gelirli aileler okul masraflarını karşılamakta büyük sıkıntı ve zorluklar yaşıyor.
Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu'na çağrıda bulunuyor ve yıllardır dağıtılan ücretsiz ders kitabı politikasının ve eğim destek uygulamalarının biraz daha geliştirilerek; okul yönetimlerince tespit edilen ihtiyaçlı ailelerin çocuklarının kıyafet, kırtasiye, beslenme harçlığı ve servis ücretlerinin de devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz.
Eğitimin mutfağında çalışan öğretmenlerimizin ve tüm eğitim çalışanlarının çocuklarının da bu uygulamadan faydalanmasını öneriyorum."