Kayaçlar, yer şekillerinin oluşumuna önemli ölçüde etkide bulunmaktadır. Bu etki, kayaçların oluşum şekli ve sertlikleriyle ilgilidir. Örneğin sertliği çok düşük olan talk, kolay aşınırken sertlik derecesi yüksek olan kuvars gibi kayaçlar, aşınmaya karşı dirençlidir. Bu nedenle aşınmaya karşı dirençli olan kayaçlar, arazide genellikle kabartıları oluşturur. Kolay aşınan kayaçlar ise kısa sürede aşınmaktadır. Buna göre kayaçların özelliği bir bölgede oluşacak yer şekillerini önemli ölçüde etkilemektedir.
Kayaçlar çeşitli minerallerin birleşiminden oluşmaktadır. Bu mineraller ve mineralleri içeren taş parçacıkları birikmeye başlar ve sonuçta kayaç oluşur. Uzmanların yer kabuğunun gelişim sürecini gösteren izleri üzerinde araştırdığı kayaçlar yer kabuğu için büyük önem taşıyan topluluklardır.
Bunlar tortul kayaçlar, magmatik kayaçlar, metamorfik kayaçlar olmak üzere 3 grupta toplanır. Bu gruplar da alt gruplara ayrılır. Magmatik kayaçlar kendi içinde püskürük, volkanik ve katılaşım kayaçları olarak üçe ayrılır. Tortul kayaçlar kendi içinde sediment ve birikim kayaçlar olarak ayrılır. Metamorfik kayaçlar başkalaşım kayaçları olarak da bilinir. Yer kabuğunun gelişim ve oluşum sürecinde kayaçlar çok önemli olmuştur. Kayaçların içerdikleri minerallere ve birbirleri arasındaki kimyasal farklılıklara göre yer şekillerinde farklı etkiler oluşur.
Kayaçlar oluşumuna göre üç gruba ayrılmaktadır: Püskürük, tortul ve başkalaşım
Kayaçlar
- Püskürük kayaçlar
- İç püskürük kayaçlar
- Dış püskürük kayaçlar
- Tortul kayaçlar
- Fiziksel tortul kayaçlar
- Kimyasal tortul kayaçlar
- Organik tortul kayaçlar
- Başkalaşım kayaçlar