-Katiplik alımları ne zaman başlayacak?
Adalet Bakanlığından bu konu hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Önceki alımlarda Aralıkta alım olduğunu görmüştük. Bu sefer de aralık ocak gibi alımların başlama ihtimali olduğunu söyleyebiliriz.
-Katiplik için baraj puan var mı?
Evet, 70 puan baraj olarak belirleniyor.
-Bilgisayar sertifikası şart mı?
Lise, yüksek okul veya üniversitelerin bilgisayar, adalet bölümlerinden mezun olanlar veya meslek liselerinin ticaret ve bilgisayar bölümünden mezun olanlardan sertifika istenmeyecek. (Ayrıca bilgisayar veya daktilografi dersini başarıyla tamamladığını resmi olarak belgeleyenlerden daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir. ) Yani üniversitede bilgisayar dersi gördüyseniz sertifika almanıza gerek kalmıyor.
-Yaş sınırı var mı?
“35 yaşını bitirmemiş olmak” şartı aranıyor.
-Klavye sınavı nasıl oluyor?
Üç dakikada yanlışsız, vuruş hesabı yapılmadan en az doksan kelime yazmanız gerekiyor. Klavye seçimi(Q ya da F) size bağlıdır. Daktilo ile de yazma hakkına sahipsiniz.
-Klavye sınavındaki metinler nereden soruluyor?
Genellikle ticaret liselerinde okutulan daktilografi kitabından geliyor.
-Sınavda yanlışsız mı yazmak gerekir?
120 kelime yazarsınız, 90 tanesi doğruysa onu da kabul eden komisyonlar vardı. Kimi komisyonlarda ise hatasız(noktalama işaretleri de dahil) 90 ve üstü istiyor. 90’ın üstünye yazmak size bir artı olarak dönüyor. Açıklama olarak da “Adayların uygulama sınavında yanlışsız olarak en az doksan kelime yazıp yazamadıkları tespit edilirken; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığı, yanlış yazılan kelime sayısı ile yazı içerisindeki kelime ve cümle tekrarları nedeniyle metnin anlam bütünlüğünün bozulup bozulmadığı, göz önünde bulundurulacaktır.” ifadesine yer verilmiş.
-Sistem nasıl işliyor?
Herhangi bir adliyeye kaç kişi alınacağı açıklanıyor. Örnek:“A” adliyesine 10 kişi alınacaktır.
Daha sonra belli bir katı kadar aday sınava çağrılıyor. Örnek: “A” adliyesine alınacak 10 kişi için 100 kişi klavye sınavına çağrılır.
Klavye sınavını geçenler sözlü mülakata alınır. Sözlü mülakatta tarih ve güncel bilgilerle kendinizi ifade etme yeteneğinize bakılır.
Daha sonra sözlü ve yazılı mülakattan alınan puanların ortalaması alınarak nihai başarı listesi elde ediliyor. Bazı yerlerde bu nihai başarı listesi ilan edilirken adalet yüksekokulu ve hukuk okuyanlara öncelik tanınıyor.
-Katiplik Başvurularında hangi belgeler istenir
*Başvuru formu (Adalet komisyonları ve Bakanlığın internet sitesinden temin ediliyor)
*Öğrenim belgesi (aslı veya komisyon başkanlığınca ya da ilgili öğretim kurumunca onaylı örneği),
*KPSS-2012 sınav sonuç belgesi (aslı veya bilgisayar çıktısı ya da komisyon başkanlığınca onaylı örneği),
*Fotoğraf
Bunlar istenen temel belgelerdir. Bunlar dışında da belge istenebilir.
-Katiplerin Maaşı ne kadar?
1700 TLcivarı alırlar ama ek görevler yapıldığı takdirde 1900-2000’e kadar çıkabiliyor.
Tüm gelişmeleri sizlere sürekli duyuruyor olacağız. Bu süreçte herkese başarılar.
Cüneyt TÜRKOĞLU