Kartografya biliminde iki farklı yöntem kullanılır. Bunlardan ilki jeodezi adıyla bilinen yeryüzünü ölçme ve modelleme yöntemidir. 2000'li yılların başından itibaren yaygın bir şekilde kullanılan fotogrametri teknolojisi de harita biliminin gelişmesinde etkili olmuştur.
TDK'ya göre kartografya kelimesi ne demek
Kartografya kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. Kartografya kelimesi Yunanca kökenlidir. TDK’ye göre kartografya kelimesi ise şu anlama gelmektedir: Haritacılık
Kartografya nedir ve neyi inceler
Kartografya, çizilen haritaları inceler ve karşılaştırma yapar. Geçmiş yıllarda çizilmiş haritalar ile günümüzdekileri karşılaştırır. Harita benzeri çizimleri de inceleyen kartografya biliminde, zamanla doğal ya da beşeri nedenlerden ötürü değişime uğrayan yeryüzü şekilleri de incelenir.
Haritalar fiziki, siyasi, beşeri ve özel haritalar olmak üzere dört ana gruba ayrılır. Kartografya bilimi tüm harita türlerini kapsar.
Günümüzde haritalar birçok farklı bilim dalında kullanılmaktadır. Bu alanda çalışan bilim insanlarına kartograf denir. Kartograflar, tasarladıkları haritaların ve üç boyutlu kabartmaların diğer bilim dalları tarafından kullanılmasını sağlar.