Kartoğrafya (Harita Bilimi): Mekânsal verileri kullanarak coğrafya için çok önemli olan harita vb. materyalleri oluşturma ve bu materyallerden yararlanma esaslarını inceler.
Klimatoloji (İklim Bilimi): Atmosferde meydana gelen hava olaylarını, iklim elemanlarını (sıcaklık, basınç, nemlilik, yağış ve rüzgârlar vb.), yeryüzünde görülen iklim tiplerini ve bu iklimlerin etki alanlarını inceler.
Biyocoğrafya (Canlılar Coğrafyası): Canlılar küresini oluşturan insan, bitki ve hayvanların genel özelliklerini, karşılıklı etkileşimlerini, yeryüzüne dağılışlarını ve bu dağılışta rol oynayan faktörleri inceler.
Hidrografya (Sular Coğrafyası): Su küreyi meydana getiren yer altı suyu, akarsu, göl, deniz ve okyanus gibi çeşitli su ortamlarını ve bunların dağılımını inceler. Ayrıca su kürede meydan gelen doğa olayları (su döngüsü, akıntılar, dalgalar vb.) da hidrografyanın inceleme alanına girer.
Jeomorfoloji (Yer Şekilleri Bilimi): Taş küreyi meydana getiren yer kabuğu, kayaçlar, topraklar vb. unsurlarla, yeryüzü şekillerinin (dağ, ova, plato vb.) oluşmasında etkili olan iç ve dış kuvvetleri inceler.