Evde kullandığımız kaşık, çatal, bıçak, buzdolabı, çamaşır makinesi vb. birçok ürünün ham maddesi demir, bakır ya da alüminyumdur. Bu eşyalarımızı geri dönüştürerek kaynaklarımızı etkili ve verimli kullanabiliriz.
Gıda ürünlerini tüketirken birçok ambalaj atığı oluşur. Çeşitli karton kutular, süt şişeleri, soda şişeleri, naylon poşetler, konserve kutuları vb. geri dönüştürülebilen atıklar oluşur. Bu ambalaj atıklarının çöp olmadığını birçoğunun geriye dönüştürülebileceğini unutmayalım.
Bazı belediyeler okullarımıza atık toplama araçları göndermektedir. Kâğıt, şişe, pil vb. atıklarımızı ayrılan bölümlere atarak ülke ekonomisine katkıda bulunabiliriz. Karışımların ayrılması ve geri dönüşümü ile bu ürünlerin sıfırdan üretilmesi için harcanacak enerjiden tasarruf edilir. Bu tasarrufların her biri ekonomik kazanç demektir. Geri dönüşüm sayesinde kaynaklarımız daha verimli kullanılmış olur. Atıkları geri dönüşüm ile yeniden kullandığımız için doğa ve çevre daha az kirlenmiş olur.
Karışımları ayırmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Karışımların ayrılması yeni maddelerin elde edilmesi ya da geri dönüşüm ya da kazanımın gerçekleşmesi alanlarında etkili olmaktadır. Karışımların ayrıştırılması profesyonel olarak yapıldığında ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır.
Atıkların ayrıştırılması yoluyla ham madde ihtiyacının karşılanması söz konusu olmaktadır. Böylece enerji kaynaklarının yerinde kullanılması ve zarar görmemesi sağlanmış olur. Atıkların ayrıştırılmasıyla elde edilen ham maddeler yeniden bir kaynak arayışının önüne geçilmesi ve böylece tasarruf edilerek paranın harcanmaması anlamına gelmektedir.