Karaman’ın koyunu sonra çıkar oyunu deyiminin anlamı:
Dış görünüşüne aldanılmamalı. Bu işin altından neler çıkacak en sonunda belli olur.
Karaman’ın koyunu sonra çıkar oyunu deyiminin hikâyesi:
Dış görünüş insanı her zaman aldatır. Dışı çok güzel olup da içi fitne, fesat ve kötülükle dolu insanlar vardır. Bir yazarın dediği gibi “Kitabın ve insanın dış görünüşüne aldanmamalı, iç haline bakmalıdır.” Ama zamanımızda insanlar, makama, mevkiye, paraya ve giyime yani dış güzelliğe önem veriyorlar. Para, mal ve mülk her şey değildir. Bir gün bunların yerinde yeller eser.
Anadolu’da kudretli bir beylik olan Karamanoğulları beyliği vardı. Karamanoğlu Mehmet Bey, bir daha isyan etmeyeceğine dair II. Murat’a söz verir. Buna rağmen sonradan yine bir hileye başvurur.
Karamanoğlu Mehmet Bey, karaman cinsi koyunlardan özel olarak seçilip yetiştirilmiş büyük bir koçu II. Murat’a verirken:
- Bu can, bu koçta olduğu müddetçe Osmanlı Devleti’ne isyan etmeyeceğim, diye birkaç defa yemin eder.
Karamanoğlu Mehmet Bey, koçun öldüğünü haber aldıktan sonra:
- İşte bu can, bu koçtan ayrıldı, ettiğim yeminin de hükmü kalmadı, diye övünecektir.
Böylece Karamanoğlu Mehmet Bey, vermiş olduğu sözden dönmüş ve kendisine güvenilmeyeceğini göstermiş olur. Bazı insanlar bol keseden atar tutarlar, yerine getirilemeyecekleri sözler verirler.
Karaman’ın koyunu,
Sonra çıkar oyunu.
İsyan etme Mehmet Bey,
Ölçerler senin boyunu.
Daha fazla deyim için tıklayınız. Deyimlerin Genel Özellikleri Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir. |
---|
EgitimSistem.Com Özel Haber