Ülkemizde yedi farklı coğrafi bölge bulunmaktadır. Bunlar, iklim özellikleri, yeryüzü şekilleri, bitki örtüsü, toprak özellikleri bakımından farklı özelliklere sahiptir. Karadeniz Bölgesi’nde Karadeniz İklimi görülmektedir. Karadeniz İklimi, bitki örtüsü üzerinde etkili olarak ormanlık alanların yayılmasını sağlar.
Karadeniz Bölgesi’nde kıyı kesimleri ormanlık alanlarla sarılmıştır. Bu da bölgenin ekonomisinde ormancılık faaliyetlerinin artmasına neden olmuştur. Gemi sanayi, kerestecilik, inşaat sanayi gibi alanlar ormanlara bağlı olarak artan sanayi kollarıdır. Özellikle kağıt fabrikalarına da buralardan ham madde gitmektedir. Karadeniz ormanları kendine has özellikleriyle çok değerli bir yapıya sahiptir.
Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Coğrafi konum olarak oldukça elverişli olan ülkemiz yedi bölgeden oluşmaktadır. Ege, Akdeniz, Marmara, Karadeniz, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu. Bu bölgelerin her birinin bitki örtüsü, yer şekilleri, yeraltı ve yer üstü kayakları farklılık arz etmektedir. Bu farklılığın temelinde, görülen farklı iklim tipleri etkilidir. Kıyı kesimlerde yani denizin etkisinin görüldüğü Ege, Akdeniz ve Marmara kıyılarında Akdeniz iklimi görülürken, Karadeniz kıyılarında Karadeniz iklimi ve iç bölgelerimiz ile Doğu ve Güney Doğu Anadolu'da karasal iklim görülür.
İklim çeşitliğinin ve doğal kaynakların farklı olması bölgelerin ekonomik faaliyetlerinde de farklılık olmasına neden olur. Örneğin her mevsim yağış alan Karadeniz bölgemizde yağışı seven bitkiler yetiştirilmektedir. Zengin bir bitki örtüsüne sahip bu bölge orman bakımından da en zengin bölgemizdir. Ormanların geniş yer kaplaması ekonominin bu alanda gelişmesini sağlamıştır. Kerestecilik, inşaat, mobilya, gemi sanayi ve kağıt fabrikaları bu bölgemizde oldukça fazla yer kaplamaktadır. Ayrıca diğer bölgelerimizdeki fabrikalara bu bölgeden ham madde gitmektedir.