Kamer suresi 527. sayfadan başlar ve 530. sayfada biter, 27. cüzde yer almaktadır. Mekke döneminde inmiştir ve 55 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “el-Kamer” kelimesinden almıştır. Kamer, ay demektir. Sûre de ana fikir olarak, Kur’an’ı yalanlayanlar, çeşitli azap ve helâk örnekleri de verilerek uyarılmaktadır. Mushaftaki sıralamada elli dördüncü, iniş sırasına göre otuz yedinci sûredir. Târık sûresinden sonra, Sâd sûresinden önce Mekke’de nâzil olmuştur.
Kamer suresinin konusu nedir
Kıyametin yaklaştığı uyarısını takiben müşriklerin inkârcılıktaki inat ve taassupları eleştirilmekte, kıyamet koptuğunda içine düşecekleri perişan hal tasvir edilmekte, ardından hakikatleri yalan saymada ısrarcı davranan geçmiş toplumların başına gelen felâketlerden örnekler verilmekte, suçluların ve takvâ sahiplerinin âhirette karşılaşacakları muameleyle ilgili uyarı ve müjdelere yer verilmektedir.
Arapça 527 nasıl yazılır : ٥٢٧
Kamer Suresi’nin fazilet ve sırları
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Her kim günaşırı Kamer Suresini okursa, Allah’u Teala kıyamet gününde onun yüzünü dolunay gibi parlak diriltir."(Kadı Beyzâvî, Beyzâvî Tefsir (Envârut-Tenzîl ve Esrârut-Te’vîl), 2/450)
Rivayet edildi ki:
- Kötülüklerden korunmak için okunur.
- 70 defa okuyan, zalimin şerrinden kurtulur.
- Her kim zor işlerini kolaylaştırmak isterse, Cuma günü bu sureyi yazıp üzerinde taşısın.