Kambur kambur üstüne deyiminin anlamı:
Sıkıntı ve zorlukların üst üste gelmesi, hepsinin bir arada bulunması.
Kambur kambur üstüne deyiminin hikâyesi:
Dünya rahat ve huzur yeri değildir. Bu dünyanın, sıkıntıları, acıları ve yoksullukları vardır. Bir işimiz tam düzene girecekken karşımıza bir aksilik, beklemediğimiz bir problem çıkar. Bütün emekler boşa gider.
Söylentiye göre kambur bir adam, hamama gider. Hamamda kendisinden başka kimse yoktur. Kimse yokken iyice yıkanmak ister. Fakat biraz sonra hamamın her köşesinden birçok cüce çıkıp kamburun etrafını çevirir. İyi yürekli ve yumuşak huylu olan kambur hiç oralı olmaz. Cüceler “Çarşambadır, Çarşamba!” diye adamın etrafında tepinmeye başlar. Her yere uyum sağlayan kambur, günlerden perşembe olduğunu bildiği halde o da cücelere uyar. Kamburun bu hali cücelerin hoşuna gider. Cücelere uyduğu için de kamburluğu kaybolur.
Kambur, durumu kambur bir arkadaşına anlatır ve Perşembe günü hamama gitmesini ister. Arkadaşı, kamburun aksine huysuz ve inatçı bir kişiliğe sahiptir. Hamamda cücelerin “Çarşambadır, Çarşamba!” sözüne karşılık “Perşembedir, perşembe!” sözleriyle karşılık verir. Cüceler bu sözünden hoşnut olmaz. Bu arada arkadaşlarının kamburunun da kendi sırtına eklendiğini görür.
Hamamdan kambursuz çıkmayı uman adam, “Kambur kambur üstüne” yani çifte kamburla evine döner.