Kambersiz düğün olmaz deyiminin anlamı
Gerekli insanın bulunmadığı toplantının tadı çıkmaz veya her işin içinde bulunanlar için söylenen alay yollu söz.
Kambersiz düğün olmaz deyiminin hikâyesi
Bu deyimin hikâyesi Arzu ile Kamber adlı aşk hikâyesine dayanır.
Vaktiyle Horasan’da Behram Bey adlı zengin bir adamın Arzu adında çok güzel bir kızı varmış. Behram, bir ticaret yolculuğundan dönerken eşkıyanın yağmaladığı bir kervana rastlamış ve orada ağlayan bir çocuk sesi işitmiş. Görmüş ki yaşlı bir adamın cesedinin yanında mini mini bir çocuk ağlıyor. Onu alıp evine getirmiş, kızı Arzu ile beraber büyütmüş.
Aradan yıllar geçmiş. Behram Bey ölmüş, çocuklar da kardeş gibi büyümüşler. Arzu, Kamber’in zaman içinde kendi öz kardeşi olmadığını anlamış ve Kamber’e âşık olmuş. Arzu’ya annesi “O senin kardeşindir!” diyerek onun Kamber’le evlenmesine izin vermemiş. Arzu’yu zengin ve yaşlı bir adamla evlendirmek istiyormuş. Bunun üzerine Kamber evden kaçmış, dağda bir mağaraya gizlenmiş. Arzu Kamber’in gizlendiği mağarayı bulmuş. Kamber, Arzu’nun zorla evlendirileceğini işitince kendisini uçurumdan atmış. Bu arada ülkenin hükümdarı Melik Şah’ın adamları tarafından yaralı olarak bulunan Kamber’i hekimler tedavi ederek iyileştirmişler.
Melikşah gencin başından geçenleri dinledikten sonra Arzu ile anasını saraya getirmiş. Onlara Kamber’in Arzu’nun kardeşi olmayıp kendi oğlu olduğunu anlatmış.
Arzu ile Kamber’i evlendirmek için düğün hazırlıklarına başlayan Melikşah, bir gün Arzu’nun odasına girerek:
- Haydi, kızım kalk, bugün düğünün başlıyor, seni evlendireceğim, deyince kız şaşırmış:
- Ben evlenmek istemiyorum. Kamber’den başka kimseyle evlenmem, diye itiraz edince, Melikşah:
- Elbette kızım, Kambersiz düğün olur mu? Kamber dışarıda seni bekliyor, müjdesini vermiş.
Mehmet AZİM