"Kalpten inanmak", "kalbi mutmain olmak" gibi günlük dilde kullanılan ifadelerde kastedilen şu şekilde olacaktır;
Yukarıda yer alan iki ifade de Arapça kökenli ifadelerdir. Bir kişi, bir şeye kalpten inanıyorsa tam iman etmiş ya da tam teslim etmiş olacaktır. ''Kalbi mutmain olmak'' ifadesi de aynı anlama gelmektedir. Kur'an'da yer alan bir ayette yüce Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır;
“... Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah’ın zikriyle mutmain olur (Allah’ı anmakla sükûnet bulur)." (Ra’d suresi, 13/28. ayet)
Kur'an'da yer alan bu ayette, bizlere nasihat verilmektedir. Kalplerin sadece Allah'ı zikir etmekle, anmakla sakinleşeceği ve mutmain ( inanmış olan kimse anlamına gelmektedir) olacağı ifade edilmektedir.
Sizce iman ile ilgili şeyleri kalbin onaylaması için önemlidir?
İman kelime anlamı olarak, yüce Allah (c.c) tarafından bildirilen altı temel esasa inanmak ve Allahü teâlâ (c.c) tarafından bildirilen, Hz. Muhammed (s.a.v) Allahü teâlâ tarafından getirdiği emir ve yasakların tümüne inanmak ve inandığını dil ile ifade etmek anlamına gelmektedir.
İşte bu yüzden iman ile ilgili şeyleri kalbin onaylaması gereklidir. Eğer kalp onaylamaz ise tam olarak iman etmiş sayılmayız. Bir kişinin kalpten gelerek iman etmesi gerekir.