İnsanlar üzerinde alışkanlık yaptığı araştırmalarla kanıtlanmış olan kahve, hoş sohbetlerin, keyifli anların vazgeçilmezidir. Sağlığa hem faydası hem zararı olan kahve, keçiler sayesinde keşfedilmiş.
İşte kırk yıllık hatrı olan kahve hakkında bilmedikleriniz:
Kahve keçiler tarafından keşfedilmiştir: 1000 yıl kadar önce Afrika dağlarında bir keçi sürüsü kahve bitkisinden yedikten sonra Kaldi adında bir çobanı bütün gece uyutmamıştır. Çoban bu bitkiyi bir grup keşişe götürmüş ve daha uzun dua seansları yapılmasına yardımcı olmuştur. Gerçek midir bilinmez ama kahvenin keşfiyle ilgili güzel bir hikaye olduğu kesin.
Günde 1-2 fincan kahve faydalı: Günde 1-2 fincan kahvenin sağlığa faydalı olduğu belirtildi. Günlük antioksidan ihtiyacının büyük bölümünün kahve ve siyah çaydan alındığı kaydedildi. Tabii ki her şey de olduğu gibi kahvenin de fazlası zarar.
Kahvenin aşırı tüketimi zararlı: Kahve fazla tüketildiğinde migreni tetikliyor, su, vitamin ve mineral kaybına, hatta kansere bile yol açabiliyor.
Selüliti önlüyor: Yapılan çalışmalarda bilinenin aksine; kahvenin selülite karşı faydalı olduğu görülüyor.
Kadınlarda libidoyu artırıyor: En azından bilim adamlarının laboratuvar fareleri üzerinde yaptığı araştırmaların sonuçları bu yönde. Uzmanlar ise bu etkinin sadece düzenli içici olmayan insanlarda görülebileceğini savunuyor.
Spor sonrası yorgunluğunu alır: Makul miktardaki kahve tüketimi -günde maksimum 2 fincan- spor sonrası oluşan kas yorgunluğuna iyi geliyor.
Kafeinsiz kahvede de aslında kafein var: Yapılan bir araştırmaya göre 10 fincan kafeinsiz kahvedeki kafein oranı 2 fincan normal kahveye eş değer.
Kafeinsizleştirme işlemi kimyasallarla yapılır: Kahve çekirdekleri buhara maruz bırakılarak kafeinin çözülerek yüzeye çıkması sağlanır. Yüzeye çıkan kafein metilen klorür isimli bir kimyasal ile temizlenir.
Kahveye acı tadı veren kafein değildir: Kahveye acı tadını veren kafein değil içerisindeki antioksidanlardır.
Kahvenin sertliği kavurma yöntemine göre değişir: Kahve 400 derecede kavrulurken çekirdeklerin içerisindeki yağ açığa çıkar. Ne kadar yağ açığa çıkarsa tadı o kadar sert olur.