Jeopolitik konumunun bir devletin gelişimine olan etkilerine hangi örnekleri verebilirsiniz

Jeopolitik konumunun bir devletin gelişimine olan etkilerine hangi örnekleri verebilirsiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bazı ülkelerin jeopolitik konumları onları diğer ülkeler için önemli bir müttefik haline getirebilir (örneğin Türkiye). Deniz yollarına, kanallara, limanlara yakınlık bu imkanlara sahip olmayan ülkeler için üstünlük sağlama fırsatıdır. Diğer ülkeler olası bir savaş ya da ticaret esnasında jeopolitik olarak kritik yerlerde bulunan ülkenin imkanlarından faydalanmak isterler. İhtiyaç duyduklarında bu imkanları kullanabilmek için anlaşma teklif ederlerse bu kritik konumda bulunan devlete ekonomik kazanç getirir.

  • Örneğin Osmanlı Devleti.
  • İlk kuruluşunda, bulunduğu toprakların verimli olması, gücü zayıflamış olan Bizans Devleti’ne komşu olması, sınır komşularının Türk beylikleri olması ve aralarında düşmanlıkların olmaması, doğudan göç eden Türkmenlerin Osmanlı nüfusunu artırmaları Osmanlı Devletinin gelişimini kolaylaştıran Jeopolitik etkilerdir.
  • Türkiye’nin jeopolitik konumu sebebiyle, doğal enerji kaynakları ile diğer ülkeler arasında petrol, doğalgaz boru hatlarının kurulmasını sağlamıştır. Türkiye siyasi, ekonomik bakımdan güçlendirmiştir.
  • Örneğin, Tarihte İpek Yolu üzerinde kurulu ülkelerin zengin olmaları, bir ülkenin denize kıyısı olması ticaretini kolaylaştırması jeopolitik etkilerdir.

Jeopolitik kavramı hakkında neler biliyorsunuz

Jeopolitik Kavramı Hakkında Neler Biliyorsunuz? sorusunun cevabını kısaca maddeler halinde yazdık.

  • Jeopolitik; devletlerin coğrafi özelliklerin ile siyasetleri arasındaki ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.
  • Yeryüzü şekilleri, nüfus, kültürel ve ekonomik durum, siyasi sınırlar gibi unsurların devlet politikasını ve bir ülkenin gelişmini başka ülkelerle olan ilişkilerini etkiler.
  • Yunanca toprak anlamına gelen geo ile politika anlamındaki politeia kelimelerinin birleşmesinde oluşmuştur.
  • Jeopolitik kavramı, ilk defa İsveçli siyaset bilimci Rudolf Kjellen tarafından kullanılmıştır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri