10 km doğusundaki modern Tancung (Tanjung) limanını da içeren 661 km² 'lik bir alana yayılan Jakarta yerleşim merkezinde, halkın büyük bir bölümünü, Cava adasının batı, orta ve doğu kesimlerinden son 60 yıl içinde göçmüş Müslümanlar oluşturur.
Jakarta Resimleri
Günümüzde Jakarta, Endonezya'nın başlıca sanayi ve ticaret merkezi, ülkenin deniz yoluyla yapılan uluslararası ticaretinin başlıca limanıdır. Aynı zamanda da ülkenin başlıca kültür ve öğretim merkezidir. 1778'de kurulan Endonezya Kültür Merkezi, Taman İsmail Mazurki Sanat Merkezi ve 1950'de kurulan Endonezya Üniversitesi de başta olmak üzere birçok üniversite, bu şehirde bulunmaktadır.
Jakarta Resimleri5 yüzyıla doğru hindu ve budacı tüccarların Sunda Kelepa adıyla kurdukları şehrin adı, daha sonra Portekizlilere karşı bir savaş kazanan Rantam sultanı tarafından 'zafer' anlamına gelen Jakarta'ya çevrildi. 1916'da Hollandalı Jan Pieterszoon Coen yönetimindeki Hollandalıların ele geçirdikleri ve Batavia adını verdikleri şehir, Hollanda Doğu Hindistanı sömürgesinin merkezi oldu ve kanallar sistemi (kalis) gibi Hollanda'ya özgü mimarlık yapılarıyla donatıldı. Napolyon savaşları sırasında bir süre İngiliz yönetimine girip, 1815'ten sonra yeniden Hollandalılara geçerek, 1949'da Endonezya'nın geri kalan kısımlarıyla birlikte bağımsızlığına kavuştu ve yeni kurulan Endonezya Cumhuriyeti'nin başkenti oldu.
Şehirde bulunan National Monument ve İstiklâl Camii, kentin önemli mimari yapılarıdır.
Jakarta Nerede Nerenin Başkenti Hangi Ülkede
Cakarta Neresidir? Okyanus üzerinde yer alan Güneydoğu Asya kıtasına dahil olan bu dünyanın en kalabalık şehirlerinden birisi olma unvanına sahiptir. Cakarta Nerenin Başkentidir? Cava adasının kuzeyinde kurulu olarak bulunan şehir Endonezya’nın başkentidir. Zafer anlamını taşıyan isminin yanı sıra şehrin muhteşem mimarisi ile oluşturduğu liman şehri olma özelliği, dünyada sınırlı sayıda bulunan özel imarlardandır.
Cakarta, Endonezya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Cava Adası'nın kuzeybatısında 661,52 km² alana kurulu olup, nüfusu 8.490.000'dir. Cakarta ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya'nın en kalabalık şehri olmakla birlikte dünyanın da on ikinci en büyük şehridir. Cakarta ismi Sanskritçe bir kelime olan "Cayakarta"'dan gelmekte olup "muzafferiyet" veya "zafer" anlamlarına gelir.
Dördüncü yüzyılda kurulduktan sonra şehir Sunda krallığının önemli bir ticaret limanı haline geldi. Hollanda Hindistanı kolonisinin de başkentliğini yaptı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Endonezya'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle ülkenin başkenti oldu. Önceki isimleri sırasıyla Sunda Kelapa (397–1527), Jayakarta (1527–1619), Batavia (1619–1942) ve Djakarta (1942–1972) şeklindedir.
National Monument (Monas) ve İstiklâl Camii şehrin simgesi olan yapılardır. Şehir ASEAN Sekreterliği'ne de ev sahipliği yapmaktadır. Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı, Halim Perdanakusuma Uluslararası Havalimanı ve Tanjung Priok limanı Cakarta'nın önemli ulaşım merkezleridir.
Kaynaklar : https://tr.wikipedia.org/wiki/Cakarta