İyonik katılar ve özellikleri

İyonik katı örnekleri, iyonik katılar ve özellikleri nedir, iyonik katılar örnekleri bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İyonik katıları oluşturan zıt yüklü iyonları bir arada tutan kuvvetler elektrostatik çekme kuvvetleridir. İyonik katılarda genellikle anyonlar katyonlardan daha büyüktür. Bu nedenle iyonik katılarda anyonların oluşturduğu boşluklara katyonlar yerleşmiştir. İyonik bileşikleri bir arada tutan güçlü etkileşimler olduğu için iyonik bileşikler serttir.

İyonik katıların erime ve kaynama noktaları oldukça yüksektir. İyonik katılar elektriği iletmezler. Suda çözündüklerinde veya eritildiklerinde elektriği iletirler. İyonik katıların örgü yapıları ve birim hücreleri birbirinden farklı olabilir. NaCl, CsCl, ZnS, MgO, CaF2 bileşikleri iyonik katılara örnektir.

İyonik kristali oluşturan tanecikler arasında iyonik bağlar bulunmaktadır. İyonik bileşikleri bir arada tutan güçlü etkileşimler olması sebebiyle iyonik bileşikler sert olmaktadır. İyonik kristallere örnekler: NaCl, PbO, CaBr2, CaO, NaCl, KNO3, CaCl, MgSO4 ve CaO iyonik kristallere örnektir. Bu örnekler iyonik yapıların başlıca verilen örnekleri arasında sayılır. En sık rastlanan örnekler bu şekildedir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri