Ödev cevabı kısaca,
İstiklal Marşı, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini anlatan milli marşımızdır. İki dizeden oluşan bu kısmı, milletin vatan ve bağımsızlık sevgisini, korkusuzluğunu ve istiklale olan inancını ifade eder. Şafakta dalgalanan al bayrağın asla sönmemesi gerektiğini vurgular. Nazlı hilalin gölgesi altında kahraman Türk milletinin şehit verdiği kanların asla boşa gitmeyeceğini, bağımsızlığın bir haktır ve onu koruma görevinin millete ait olduğunu anlatır. İstiklal Marşı, Türk milletinin istiklaline olan bağlılığını ve kararlılığını dile getirir.
12 Mart 1921 tarihinde Türk milletinin bağımsızlığı için kanlı çarpışmaları sürerken yapılan bir yarışma sonucunda kabul edilen İstiklal Marşı, o günden bu yana bağımsızlığın ve egemenliğin en önemli sembollerinden bir tanesidir. İstiklal Marşı'nın 10 kıtası ve sözleri her seferinde coşku ile okunmaktadır.
İstiklal Marşı, sömürgeci düşmanlara karşı kurtuluş mücadelesi veren aziz milletimizin direnişinin destanıdır. Bu müstesna eser milletimizin canı pahasına vatanını her durumda koruyacağının dünyaya anlatımıdır.
“Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.”
İstiklal Marşı'nın ilk kıtası, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini simgeler. "Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak." ifadesi, Türk bayrağının asla sönmeyeceği ve vatanın son ocaklarının sönmeden savunulacağı mesajını iletiyor.
“Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal...
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklal!”
İkinci kıta ise Türk milletinin bağımsızlık için canını seve seve feda edebileceğini ve bu uğurda akıtılan kanların helal olduğunu vurgular. "Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal! Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal... Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklal!" ifadesi, bağımsızlık ve özgürlük için mücadele etmenin kutsal ve haklı bir davranış olduğunu anlatır.