Kurtuluş Savaşı’nda yararlılık gösteren, savaşı kazanmamıza fayda sağlayanlara Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bir madalya verilmesi fikri ortaya atılmıştır. Bu fikir 29 Kasım 1920 tarihinde yasalaşmıştır. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına rolü olan herkese İstiklal Madalyası verilmeye başlanılmıştır. İstiklal Madalyası hakkında sorularınıza yazı detayında cevap bulabilirsiniz.
İstiklal Madalyası’nın verilmesinin yasalaşmasından sonra Osmanlı Devleti tarafından verilen bütün madalyalar yürürlükten kaldırılmıştır. İstiklal Madalyası 1 Kasım 1926’ya kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ve bu tarihten sonra ise Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilmeye devam edilmiştir. İstiklal Madalyası’nın verilmesi günümüzde de devam etmektedir.
İstiklal Madalyası Kurtuluş Savaşında yararlılık gösteren askerlere ve sivillere, o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara özel yasa ile verilen bir madalyadır.
İstiklal Madalyasının Özellikleri
- Oval şeklindedir.
- Pirinçten yapılmıştır.
- Ağırlığı 15.55 gram
- Ön yüzünde ilk TBMM binası arkasından doğan bir güneş vardır. İstikal Savaşını simgeleyen bir kağnı arabası yer almaktdır.
- Arka yüzünde Hilal içinde bir Türkiye haritası, Ankara’dan çıkan ışınlar bulunmaktadır.
İstiklal Madalyasını Alan Kaç Kişi Vardır?
- 95261 kişiye İstiklal Madalyası verilmiştir.
- İstikal Madalyası verilen şehir ve ilçeler; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve İnebolu’dur. Gaziantep 2008 yılında, Şanlıurfa ise 2016 yılında bu madalyayı almıştır.
Atatürk İstiklal Madalyasını Ne Zaman Almıştır?
21 Kasım 1923 tarihinde ATATÜRK’e verilmiştir.
İstiklal Madalyası En son Ne Zaman Verilmiştir?
7 Nisan 2016 yılında Şanlıurfa iline İstiklal Madalyası verilmiştir.