Merak ettiğiniz sorular ve cevaplarını sizler için hazırladık...İşte yeni SBS
1- “Tek SBS”’nin OKS’den farkı nedir?
OKS’de son üç yılın; 6, 7, ve 8. sınıf müfredatından sorular gelirken yeni SBS’de sadece 8. Sınıf konularından soru gelecek.
2- 6. ve 7. Sınıf konularından hiç soru çıkmayacak mı?
Bu sistemin en karmaşık konusu burası. Her ne kadar yeni SBS’de sadece 8. sınıf konuları sorulacak dense de gerçekte bu konuda kesin bir çizgi çizmek zor. Çünkü sarmal öğretim sistemine göre hazırlanmış olan yeni Müfredat Programlarında aynı konular hem 6 hem 7 hem de 8. Sınıflarda birbirini tamamlamaktadır.
Bu nedenle sadece 8. sınıf konularına çalışılarak SBS’de yüksek başarı elde etmek zor olabilir. Yeni SBS'de OKS'den farklı olarak sorular sadece 8. sınıf müfredatından yöneltilecek. Sınavda soru içeriğinin 8. sınıf öğretim programına odaklı olması, okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanması esas alınacak. Ancak soru ve sınav tekniğinin gereği olarak daha önce elde edilmiş kazanımlar da sorularda kullanılabilecek.
3- SBS'de testlerin ağırlık katsayıları nasıl olacak?
Sınavda Türkçe ve Matematik test ağırlık katsayıları 4, Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler test ağırlık katsayıları 3, Yabancı Dil test ağırlık katsayısı 1 olacak.
4- SBS'ye katılmak zorunlu mu?
SBS'ye katılım zorunlu olmayacak. Ancak merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından öğrencilerin bu sınava girmeleri öneriliyor. Sınava herhangi bir sebeple katılamayan öğrenciye o yılın en düşük puanı verilerek Ortaöğretime Yerleştirme Puanı hesaplanacak.
5- Bütün soruları doğru cevaplayan öğrenci kaç puan alacak?
SBS puanı 100-700 aralığında gelecek. Böylece hem her üç yılın okul başarısı (YBP) (100) tam puan hem de SBS’de bütün soruları yaparak (700) tam puan bir öğrenci toplamda yine 500 puan almış olacak.
6- SBS’de hangi derslerden soru gelecek?
Seviye Belirleme Sınavında; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden soru sorulacak; Müzik, Beden Eğitimi, Resim İş ve Seçmeli Derslerden ise soru sorulmayacaktır.
7- Yeni SBS ile girilecek ortaöğretim kurumları hangileridir?
FEN LİSELER
SOSYAL BİLİMLER LİSELER
ANADOLU LİSELERİ
ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ
ÖZEL OKULLAR
ANADOLU MESLEK LİSELERİ
8- SBS’de kaç soru sorulacak?
Yeni SBS’de öğrencilere 100 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecektir.
9- SBS ne zaman yapılacak?
Yeni SBS de eskiden olduğu gibi yine her yıl haziran ayında merkezi sistemle yapılacak.
10- Öğrenciler, liselere (Ortaöğretim Kurumlarına) nasıl yerleştirilecek?
Ortaöğrenime yerleştirme, eskiden olduğu gibi yine öğrencilerin tercih başvuruları, ve OYP (Ortaöğrenime Yerleştirme Puanı) ile puan üstünlüğü esasına dayalı olarak, okulların kontenjanlara göre, merkezsi sistemle yapılacak.