İslamiyeti, Peygamber (a.s.)’ın doğumundan tam kırk sene sonra peygamberlik vazifesinin gelmesiyle Mekke’de doğmuştur. İlk vahyin gelmesiyle birlikte Arabistan’ın Mekke şehrinde İslami hareketlilik de başlamıştır. İslamiyet’in doğduğu yıllarda insanlar bazı inançlara müntesip olarak sosyal hayatına devam etmekteydi.
İslamiyet’in doğduğu yıllarda Arabistan yarımadasında putperestlik, Yahudilik, Mecusilik ve Hristiyanlık yaygın olarak bulunmaktaydı. Dünya’da ise Şamanizm. Maniheizm, Yahudilik, Hristiyanlık, Mecusilik, Putperestlik yaygın olarak bulunmaktaydı. İslam tevhit inancını ortaya koyarak Allah’ın ortağının bulunmadığını ve peygamberlere ve kitaplara inanılması gerektiğini ortaya koymuştur. İslam barış ve huzur dini olarak nazil olmuştur.
İslamiyet'in doğduğu yıllarda bu gün Arabistan diye tabir edilen coğrafya da en yaygın inanç putperestlikti. Fakat Hz. İbrahim'in dini olan haniflikte yaygın bir inanıştı. Avrupa'da ise genel inanç Hıristiyanlıktı. Bu dönem Avrupa'da skolastik düşüncenin hakim olduğu dönemdir. Dönemin bir diğer iki önemli gücü Doğu Roma ve Batı Roma'da da Hıristiyanlık hakimdi. Orta Asya'da ise KökTürkler vardı. İnançları Gök Tanrı inancı veya Budizmdi.
- Putperestlik
- Hanif dini
- Hristiyanlık
- Mecusilik
- Yıldızlara tapma
- Yahudilik
- Budizm
- Gök Tanrı inancı
- Şamanizm
- Maniheizm
- Zerdüşlük
- Paganlık din ve inançları vardı.