İslam’ın korunmasını hedeflediği beş temel esas (zarurât-ı hamse) hangileridir

İslam’ın korunmasını hedeflediği beş temel esas (zarurât-ı hamse) hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yüce dinimiz İslam, en değerli varlık olarak yaratılmış olan insanın, dünyada huzur ve güven içerisinde yaşayabilmesi için şu beş temel esasın korunmasını emretmiştir. İnsanlığın olmazsa olmazı kabul edilen esaslar şunlardır:

  • Nefsin (canın) korunması
  • Aklın korunması
  • Dinin korunması
  • Neslin korunması
  • Malın korunmasıdır.

Can emniyeti: Maide Suresinin 32. ayetinde bir kişiyi öldürenin bütün insanları öldürmüş gibi olduğu yazar. Müslümanların, sadece yeryüzünde bozgun çıkaranlara karşı kendilerini savunma hakkı vardır. Kimse inançlarından ve düşüncelerinden ötürü öldürülemeyeceği gibi yargılanamaz da.

Din emniyeti: 'Kafirun Suresinin 6. ayetinde de ''sizin dininiz size, benim dinim bana'' ifadesi yer alır. Dinde zorlama, tehdit ve baskı yoktur. Peygamberimizin Mekkeliler ile yaptığı savaşlar ise sadece ümmetini ve dinini korumak için yapılmıştır. Selçuklular ve Osmanlı Devletinin uyguladığı Fetih politikasında hiç kimsenin dinine ve inancına karışılmadı. Fethedilen ülkelerde bulunan kilise ve havra gibi ibadet yerlerine dokunulmadı. Bu sayede Müslümanlar ve gayr-ı müslimler yüzyıllar boyunca birlikte, barış içinde yaşadı.

Mal emniyeti: Dinimiz için, alın teri ile kazanılan her para ve mal helaldir. Ancak mal biriktirmek ve, istiflemek haramdır. Müslümanlara yardımlaşmayı öğütleyen Kuran, ihtiyaçtan fazlasının infak edilmesini, yani dağıtılmasını emreder. Hırsızlık ve haksız kazanç en büyük günahlar arasında yer alır. Çünkü her ikisi de başkasının parasını ve malını gasp etmek anlamına gelir. Herkes aşırıya kaçmamak şartıyla, ailesini geçindirmek mal ve para biriktirebilir.

Nesil emniyeti: Kuran-ı Kerimde yer alan birçok ayet aile kavramının İslam için ne kadar önemli olduğunu gösterir. Allah, Tahrim suresinde Müslümanlara önce kendilerini sonra ailelerini korumaları gerektiğini bildirir. Anne babamız yanımızda yaşlanırsa onlara ''öf'' bile dememiz gerektiği vurgulanır. Neslin devam etmesi için müminler evliliğe teşvik edilir.

Akıl emniyeti: Akıl, din sahibi olmanın temel şartlarından biridir. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: ''Aklı olmayanın dini de olmaz'' İnsan ''natık'' bir varlıktır. Yani yeryüzünde hem konuşabilen hem de düşünebilen tek canlıdır. Ancak düşünebilme yetisi olanlar irade sahibidir. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde geçen ''hala düşünmüyor musunuz?' hala akletmeyecek misiniz?'' soruları da aklın önemi vurgular.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri