Hz. Muhammed'in (s.a.v) dünyaya geldiği dönemde Arap Yarımadası'ndaki dini inançlar hakkında bildiklerim şunlardır;
Hz. Muhammed (s.a.v.) dünyaya geldiğinde Arap Yarımadası'ndaki dönem Cahiliye dönemi olarak adlandırılmaktaydı. Bu dönem hakkında detaylı bilgi için aşağıda yer alan linklere tıklayabilirsiniz.
Cahiliye döneminde Arap yarım adasında var olan dini inanışlar şu şekilde olacaktır;
- Haniflik
- Mecusilik
- Yıldızlara tapınma
- Yahudilik
- Putperestlik
- Hristiyanlık
gibi çeşitli dinler, Hz. Muhammed'in (s.a.v) dünyaya geldiği dönemde Arap Yarımadası'ndaki dini inançlar arasında yer almaktadır.
1. Haniflik: Hz. İbrahim (a.s.)'ın dininin kalıntılarını devam ettiren kişilerdi. Arapların çoğunun, putperestlik yaygınlaşıncaya kadar bu inanca mensup oldukları kabul edilmektedir.
2. Yıldızlara Tapma: Yemen'de, Arap Yarımadası'nda (bazılarına göre Şam civarında) Horrân vadilerinde ve Yukarı Irak'ta yıldızlara tapan insanlar vardı. Bunlara Sabiîler denirdi.
"Gece, gündüz, Güneş ve Ay O'nun (Allah'ın) âyetlerindendir. Eğer gerçekten Allah'a tapıyorsanız, Güneşe ve Aya secde etmeyin; onları yaratan Allah'a secde edin." (Fussılet, 41/37)
3. Mecusilik: Bahreyn ve Irak'ta mecûsiliğe inanan bazı gruplar vardı. Ateşe tapıyorlardı. Mecusi İran İmparatoru bunları himaye ediyordu.
4. Hristiyanlık: Yarımada'nın kuzeyinde Tağlib, Kuda'a, Gassân kabileleri arasında ve Güney Yemen'de bazı Hristiyan gruplar vardı. Bunların da siyasî ve askerî herhangi bir ağırlıkları yoktu.
5. Yahudilik: Yemen, Vadi'l–Kurâ, Hayber, Teymâ ve Yesrib'de (İslâm öncesi Medine) Yahudiler vardı. Bunlar, diğer inanç gruplarına göre askerî, siyâsî ve iktisâdî ağırlığa sahipti. Kendilerini Allah'ın seçkin milleti kabul ediyor ve Allah'ın insanları onlarla yöneteceğine inanıyorlardı.
6. Putpereslik: Arap Yarımadasının her tarafına yayılmış, diğer bütün inançlardan daha fazla etkiye sahip ve daha çok yaygındı.