İslam’da bilginin kaynakları nelerdir

İslam’da bilginin kaynakları nelerdir, sıralayınız. İslamda bilginin kaynakları nelerdir belirtiniz?

İslam’a göre insan bilme ve öğrenme özellikleriyle var olmuştur. İnsanı diğer varlıklardan ayıran okuma, düşünme, anlama, yazma, uygulama ve paylaşma gibi özellikleridir. Kur’an-ı Kerim’de “Allah, Âdem’e bütün varlıkların isimlerini öğretti. Sonra onları meleklere göstererek ‘Eğer doğru söyleyenler iseniz haydi bana bunların isimlerini bildirin.’ dedi. Melekler, ‘Seni bütün eksikliklerden uzak tutarız. Senin bize öğrettiklerinden başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur. Şüphesiz her şeyi hakkıyla bilen, her şeyi hikmetle yapan sensin.’ dediler.”1 buyrularak insanın bilen ve öğrenen bir varlık olduğuna işaret edilmiştir. Aynı zamanda bilginin kaynağının, insana bilmediklerini öğreten ve her şeyi bilen (el-Alîm) Yüce Allah olduğu da ifade edilmektedir.

İslam dininde doğru bilginin kaynakları; akıl, vahiy ve duyulardır.

Akıl, İnsan, aklıyla iyiyi, kötüyü, doğruyu ve yanlışı, faydalı ve zararlı olanı kavrar. İradesiyle de seçimini yapar ve buna göre de sorumlu tutulur.

İslam dini, akla büyük önem verir. Kur’an’da birçok ayette, “Akıl etmez misiniz?”, “Düşünmez misiniz?” şeklinde uyarılar vardır. İslam inancında insanın yaptıklarından sorumlu tutulması için aklını kullanabilir bir durumda olması gerekir.

Vahiy, Allah’ın emir ve yasaklarını peygamberler aracılığıyla bizlere bildirmesi olayıdır. Özellikle Allah’ın varlığı ve birliği, meleklerin ve cinlerin varlığı, cennet ve cehennem gibi metafizik kavramlar vahiyle öğrenilir. Ayrıca görev ve sorumluluklarımızın neler olduğu vahiy tarafından bildirilir. İslam dinine göre, akılla vahiy çatışmaz. Çatışır gibi görülen durumlarda aklın vahyi açıklamada yetersiz olduğu düşünülür.

Duyular, İnsan, vahyin ve aklın ışığında duyu organlarıyla birçok konuda bilgi sahibi olabilir. Bunlarla dünya üzerindeki güzellikleri, Allah’ın yaratmasının sonuçlarını, evrendeki düzenin işleyişini görebilir ve anlayabilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (12)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri