Allah Teala bütün peygamberleri davetçi olarak göndermiştir. Hz. Peygamber (s.a.v.) de aynı vasfa sahipti. O kendisi ile gönderilen İslam'ı bu özelliği ile yaymaya, insanları bu dine davet etmeye çalışmıştır. Peygamberimizin (s.a.v.) bu özelliğini gözlemleyen, örnek alan sahabiler de davetçi kimlikleriyle öne çıkmışlardır. İslam'a davette; tebliğ, irşat ve tevfik kavramlarına dikkat edilerek bu süreç gerçekleştirilmiştir. Peygamberlerin özelliklerinden ilki Allah’tan (c.c.) aldıkları vahyi insanlara bildirmektir. Peygamberimizin (s.a.v.) yol arkadaşları sahabe de Peygamberimizden (s.a.v.) aldıkları bilgileri hayatları boyunca insanlığa tebliğ etmişlerdir. Bildikleriyle insanları irşat etmişlerdir
Tebliğ sözlükte; ulaştırma, duyurma, bildirme ve açıklama gibi anlamlara gelir. Peygamberlere ait beş özellikten biridir. Terim olarak; peygamberlerin Allah’tan (c.c.) aldıkları emir ve hükümleri insanlara aynen bildirmeleridir.14 Tebliğ davet etmek anlamında da kullanılır. Davet, öğütten ibarettir. İnanmayanı imana, isyankârı da itaate çağırmaktır. “Davetin tezkir, tebşir, inzar gibi aşamaları da vardır.”15 Bu konuda Cenab-ı Allah Mâide suresi 67. ayette şöyle buyuruyor. “Ey Peygamber! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan onun verdiği peygamberlik görevini yerine getirmemiş olursun. Allah seni insanlardan korur. Şüphesiz Allah, kafirler topluluğunu hidayete erdirmeyecektir.”
İrşat sözlükte; rehberlik etme, yol göstermek gibi anlamlara gelir. Terim anlamı ise; dini konularda yeterlilik sahibi kişilerin, insanları dünya ve ahiret mutluluğunu elde etmeleri için hak ve hakikate, doğru yola, salih amel işlemeye çağırarak onların kötülüklerden uzaklaşması için çabalamasıdır. İrşat aynı zamanda Müslüman olmayanlara İslam'ı tanıtmayı ve onları İslam'a davet etmeyi de içerir. İrşat, tevfik, hidayet, davet ve emr-i bi’l-ma’ruf nehy-i ani’l-münker (iyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak) birbirine yakın kavramlardır.
Tevfik; başarılı olma, kulun Allah'a karşı sorumluluklarını içtenlikle yerine getirmesi ve O'nun rızasını kazanması sonucunda Allah'ın sevdiği ve razı olduğu işlerde kulunu başarılı kılması anlamlarına gelir. İsteğe uygun bulmak, isteğe uygun olmak, barıştırmak anlamları da vardır.