İslam medeniyeti, İslam dinini kabul eden halkların birlikte oluşturduğu medeniyetin ortak adıdır. Bu medeniyetin gelişiminde özellikle Arapların, İranlıların, Türklerin, Hintlilerin ve Afrikalıların katkısı büyüktür.
Medeniyet, uygarlık olarak da tanımlanır. Bir toplumun her türlü kültürel, sanatsal alışkanlıklarını, toplumların ortak geçmişlerini anlatan bir terimdir. Sadece tek bir topluma atfedilebileceği gibi farklı toplumları tek çatı altında buluşturan din ve inanışlar, ortak kültürel değerler gibi kavramları da niteler.
Medeniyet belirli bir toplumun belli bir coğrafyada ortaya koyduğu değerlerdir. Tarih veya edebiyat derslerinde gördüğünüz üzere toplumlar ortak değerler altında farklı etnik gruplarda olmasına rağmen aynı değerleri benimseyebilir. Mesela Türkler islamiyeti benimsedikten sonra İslamiyet’le ilgili olmasa da Araplar’ın edebiyat ve sanatlarından etkilenmiş, onların şiirlerine benzer şiirler yazmıştır.
Bunun gibi daha pek çok özelliğimizle diğer İslam toplumlarına benzemekteyiz. İşte bu durum medeniyetin insanlar arasında ne kadar bağlayıcı ve kültürler arası etkileşimi güçlendirici bir unsur olduğunu en iyi anlatan bir örnektir.