Din ve toplum karşılıklı etkileşim hâlindedir. Din nasıl insan ve toplum hayatında köklü değişikler yapıyorsa sosyal değişimler, teknolojik ve bilimsel gelişmeler, şehirleşme, siyasi ve ekonomik yapılar ve kültürel farklılaşma da dinin anlaşılması ve hayata geçirilmesinde bazı değişikliklere neden olur.
İslam dininin korumayı amaçladığı beş temel esas:
1. Akıl
2. Din
3. Nesil
4. Can
5. Mal
Din, ortaya koyduğu yeni değerler sebebiyle toplumdaki sosyal değişmenin temel faktörlerinden biridir. Dindeki inanç, ibadet ve ahlaki kurallar sosyal değişimi sağlayan ana unsurlardır. İslam dini değişimden yanadır fakat insan fıtratına uygun ve tevhid merkezli bir değişim istemektedir. Kur’an’da insan ve toplum kendini değiştirmesi hâlinde Allah’ın (c.c.) onlarla ilgili bazı değişiklikler yapacağını Ra’d suresi 11. ayetinde şöyle belirtir: “Bir toplum kendisindekini değiştirmedikçe Allah onlarda bulunanı değiştirmez.” (Ra’d, 11)
İslam dini, değişimi desteklerken değişmenin nasıl olması gerektiği konusunda da önemle durur çünkü İslam, insanların dünya ve ahiret mutluluğunu sağlayan değişmeleri teşvik ederken aksi yöndeki değişmelerden sakındırmıştır. “İşte sizler, Allah yolunda harcamaya çağrılıyorsunuz ama içinizden cimrilik yapanlar var. Kim cimrilik yaparsa ancak kendi zararına cimrilik yapmış olur. Allah, her bakımdan sınırsız zengindir, siz ise fakirsiniz. Eğer O’ndan yüz çevirecek olursanız, yerinize başka bir toplum getirir de onlar sizin gibi olmazlar.” (Muhammed Suresi, 38. ayet.)