İslam dininin ilim öğrenme konusundaki görüşleri nelerdir

İslam dininin ilim öğrenme konusundaki görüşleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İslam dini ilime ve alimlere büyük değer verir. Hz. Muhammed (s.a.v.) inen ilk ayetler, “Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren rabbin sonsuz kerem sahibidir. (Alak Suresi 1-5 ayet)

İslam dini, akla ve ilime çok değer verirdi. Ayette de belirtildiği üzere Allah'ın verdiği akıl ile öğrenmeyi, ilim sahibi olmayı, yaratan rabbinin adi ile ilim öğrenmeyi vurgular. Yani; insan bilgi ve ilim öğrenirken Allah'ın verdiği olanaklardan yararlanır. İslam dini ilim sahiplerinin derin bir bilgi anlayışı olduğunu savunur. Peygamberimiz 'Allah'ım ilmimi arttır' diyerek dua etmiş,

Bu durumu ayetler ve hadisler ile örnekleyelim ve daha iyi anlayalım;

  • 'De ki, hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Bilen elbette kıymetlidir.' [Zümer 9. ayet] 
  • 'İlim öğrenmek, kadın-erkek her Müslümana farzdır.' [Beyheki - Hadisi Şerif]
  • 'İlim, maldan hayırlıdır. Çünkü malı sen korursun; fakat ilim seni korur. Mal harcamakla azalır, ilim sarf etmekle çoğalır.' Hz. Ali r.a.
  • 'En güzel hediye, hikmetli bir sözü iyice anlayıp, din kardeşine anlatmaktır.' [Taberani - Hadisi Şerif]
  • 'Bir kimse, ilim öğrense, bununla amel etmese bile; bin rekat namaz kılmasından daha fazla sevap alır. Eğer öğrendiği ilimle amel eder veya başkasına öğretirse, hem bunun sevabını alır, hem de Kıyamete kadar bununla amel edenlerin sevabını alır.' [Hatib - Hadisi Şerif]

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri