Çocuklar mahallerinde oyunlar oynayarak büyürler. Mahalle oyunları, geleneksel olarak oynanan oyunlardır. Bu oyunlar çocuklar için eğitici, öğretici olmaktadır. Eğitici ve öğretici olan oyunlar geleneksel olarak nesilden nesle aktarılarak oynanan oyunlardır. Yaşadığımız mahallede oyunlar yasaklansaydı çocuklar için zulüm olurdu.
Gürültü kirliliğinden dolayı çocukların oyunları yasaklanmaktadır. Mahalle oyunlarının yasaklanması çocukların eğitim ve öğretimden mahrum kalması gibidir. Çünkü mahalle oyunları eğitici ve öğretici oyunlardır. Çocukların zihinsel gelişimini sağlamaktadır. Oyunların engellenmesi çocuklar için sosyalleşmenin önüne geçer. Sosyalleşme çocukların yaşlarında oldukça önemlidir. Bunun önüne bir şekilde geçilmesi çocukların psikolojik sorunlar yaşamasına da neden olur.
İsim Şehir Hayvan Bitki Artist Nesne Eşya Cevapları
İsim Şehir oyunu nasıl oynanır
En güzel çoklu oyunlardan birisidir. İsim şehir oyunu, 3 kişi ile de oynanabilir hatta 2 kişi de oynanabilir ama oyuncu sayısı 4 ve üstü olduğunda oyun daha zevkli olur. İdeal oyuncu sayısı 4 dür. İsim şehir oyununda herkesin önünde birer kağıt vardır. Kağıtlardaki başlıklarda isim, şehir, hayvan, bitki, eşya, ülke, element ismi gibi istediğiniz kategorileri belirleyerek oynayabilirsiniz.
İsim Şehir Bitki Oyununun Kuralları Nelerdir
1– Oyunun kategorileri belirlenir. Örneğin, şehir, bitki, hayvan, ülke ismi, eşya ismi, kitap ismi, film ismi, dizi ismi, çizgi film karakteri, anime karakterleri, marvel karakterleri gibi kategoriler belirleyebilirsiniz.
2– Oyunda bir harf belirlenir. Örneğin, E harfi. Herkes kağıdını göstermeden, ilgili kategorilere E harfiyle başlayan birer isim yazar. Örneğin şehir kategorisine E harfiyle başlayan şehir olarak Edirne yazabilirsiniz. Hayvan kategorisi varsa Eşek yazabilirsiniz. Burada önemli olan kimsenin aklına gelmeyecek kelimeler bulmaktır. Eğer arkadaşınızda E harfi ile başlayan Hayvan kategorisi için Eşek yazdıysa düşük puan alırsınız. Kimsede olmayan her kelime 10 puandır.
3– Birbiriyle aynı kelimeleri yazmış olanların puanı kırılır ve o kelimeler için kendilerine 5’er puan verilir. Boş bırakılan alanlar 0 puandır.
4– Oyun sonunda en yüksek puanı alan oyuncu oyunu kazanır.
5– Oyunun bir süresi olması gerekir. Bunun için kelimesini ilk tamamlayan oyuncu “bitti” dedikten sonra oyun başlangıcında belirlenen sayıya kadar sayılır. Örneğin 10 saniye süre olarak karar verdiyseniz o kadar süre beklenir. Daha sonra oyuncular her başlığa yazdıkları kelimeleri karşılaştırırlar. Her başlık kendi içinde puanlandırılır. Yazılamayan yada yanlış- geçersiz yazılan kelimeler sıfır puan, doğru yazılanlar 10 puan ile derecelendirilir.