Işığın soğurulması nasıl gerçekleşir

Işığın soğurulması nasıl gerçekleşir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dünya’nın ısı ve ışık kaynağı Güneş’tir. Güneş’teki ısı, ışıma yoluyla Dünya’ya ulaşır. Üzerine ışık gelen bazı cisimler, ışığı tutabildikleri için ısınır. Güneş ışığını doğrudan alan yerler gölge yerlere göre daha çok ısınır. Bu nedenle sıcak yaz günlerinde dinlenmek için bir ağaç, çardak ya da bina gölgesi tercih edilir. Siz de etkinlikte Güneş ışığı altında bekletilen cisimlerin sıcaklıklarının gölgede bulunan cisimlere göre daha fazla arttığını gözlemlediniz. Işığın madde tarafından tutulması olayına soğurulma denir. O hâlde ışık altında bekletilen cisimler ışığı soğurur ve bu nedenle ısınır.

Sıcak bölgelerde binaların dış cepheleri genellikle açık renklere boyanır. Çünkü açık renkli cisimler ışığı, koyu renklilere göre daha az soğurur. Açık renkli elbiseler, ışığı yansıtıp ışığın az bir kısmını soğurduğu için daha serin tutar. Kışın koyu renkli, yazın ise açık renkli kıyafetler tercih edilmesinin nedeni de budur. Çöllerde kızgın Güneş ışığı altında yaşayan insanlar da bu nedenle genellikle beyaz kıyafetler giyerler.

Işığın cisimler tarafından tutulmasına ışığın soğrulması denir. Beyaz cisimler ışığın tamamına yakınını yansıtırken, siyah cisimler ışığı soğurur. Saydam cisimler ışığın büyük bir kısmını ilettikleri için ışığın soğrulması az olmaktadır. Mat ve koyu renkli cisimler ışığı daha çok soğurmaktadır. Bu nedenle kışın koyu renkli elbiseler giyerken, yazın açık renkli elbiseler tercih ederiz.

Işığın soğrulmasının etkileri

  • Cisimlerin sıcaklıklarını artırır.
  • Cisimlerin renklerinin solmasına neden olur.
  • Güneş ışığı altından kalan besinler bozulur.
  • Güneş ışığının soğrulması ile bitkiler fotosentez yaparlar.
  • Güneş panelleri sayesinde elektrik üretiriz.
  • Güneş enerjisi ile sıcak su üretiriz.
  • Işığın soğurulması ile tuzlu suyu damıtarak tatlı su elde ederiz.
  • Pencereden evin içerisine gelen güneş ışığın soğrulması sonucu evimiz ısınır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri