İpek Yolu, Asya ve Avrupa kıtalarının toprakları üzerinde yer alan ticari bir yoldur. Bu yol üzerinde daha çok ipek ticareti yapıldığı için bu ismi almıştır. İpek Yolu tarih boyunca yüzlerce yıl etkinliğini korumuştur. İpek yolu üzerinde birçok Türk devleti de hakimiyet kurmuştur. İpek Yolu’nun devletlerin hakimiyetine geçmesi devletlerin de elini güçlendirmiştir.
İpek Yolu, Çin'den başlayıp Anadolu'ya ve oradan da Avrupa'ya kadar uzanan bir ticaret yoludur. Burada devletler arasında ticari ve kültürel alışveriş yapılmış, medeniyetler birbirlerine bilgi aktarmıştır. Öyle ki birçok icat İpek Yolu sayesinde diğer devletlere aktarılmıştır. Türkler tarih boyunca farklı sürelerde İpek Yoluna hakim olmuş ve burada ticari faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. İpek Yoluna hakim olan Türk devletleri:
İpek Yolu’nun geçtiği bölgelere hakim olan Türk devletleri şu şekildedir:
- Asya Hun Devleti
- Avrupa Hun Devleti
- Göktürk Devleti
- Uygur Devleti
- Karahanlı DEvleti
- Gazneli Devleti
- Büyük Selçuklu Devleti
- Osmanlı Devleti
- Türkiye
Tarih boyunca Karadeniz coğrafyası üzerinde Asya ve Avrupa üzerinde ticari bir yol olarak etkili bir biçimde kullanılan İpek Yolu, tam olarak İstanbul’un fethiyle Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. Günümüzde kullanılmasa da şuan devletimiz o topraklar üzerindedir.