İnternet kullanımı gençler için yararlı mıdır, zararlı mıdır

İnternet kullanımı gençler için yararlı mıdır, zararlı mıdır? Bu konuyla ilgili münazara çalışması için hazırlanınız.

Günümüzde gelişen teknolojik aletlerin birçoğu boyut olarak küçülmekle birlikte, çok büyük işlevleri karşılar hâle gelmektedir. Cihazlar küçülürken, işlevlerinin artmasını pek çok noktada internete borçludur. Çünkü internet sayesinde uzak noktalarda depolanan bilgiler ve yapılan işlemler artmıştır. Bu nedenle bugün geliştirilen teknolojik aletlerin çok büyük bir kısmı, internet altyapısını kullanmaktadır. Bu da internetin günümüz teknolojisini olmazsa olmaz bir öneme kavuşturmuştur.

İnternet her gün hayatımızın daha fazla içine girmekte, onunla geçirdiğimiz süre ve etkileşim gitgide artmaktadır. Hâl böyle olunca internetin toplumsal ve bireysel yaşamda devrim niteliğindeki katkılarının yanı sıra, olumsuz yönleri de ortaya çıkmıştır. Özellikle insanların sosyal medyaya çok fazla anlam yüklemesi ve onunla günün büyük kısmını geçirmeye çalışması, sosyal ilişkilerin zayıflamasına ve kişilerin daha pasif bir yaşam sürmelerine neden olmaktadır. Bununla birlikte özel hayatın gizliliği ve toplumun ahlâk kuralları da çöküntüye uğramıştır.

İnternet, aileler tarafından giderek daha tedirgin edici bulunuyor.

İnterneti yasaklamak bilgi çağında çocuğun gelişimini olumsuz etkileyeceği için etkili bir çözüm gibi gözükmüyor. Zaman kısıtlaması yaparak çocukları tüm internetten değil, sadece zararlı sitelerden korumak mümkün mü?

Bilişim ve iletişim teknolojilerini yaşamın her alanında çok yaygın şekilde kullanıyoruz. Bu teknolojilerin doğru şekilde ve uygun kullanılması bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken, diğer taraftan kısmen de olsa zorlaştırıyor. Öğrenme, iş yapma ve eğlence kültürümüzü farklılaştırıyor, alışkanlıklarımızı etkiliyor ve değiştiriyor. Tüm faydalarına ve kullanım kolaylığına karşın internet ve diğer iletişim araçları bilinçli kullanılmadıkları takdirde, özellikle çocuklar için zararlı etkilere sahip. İnterneti etkili şekilde kullanıp zararlarını uzak tutmak için dikkat edilmesi gerekenler aslında çok zor değil.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) her yıl yaptığı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’nın kapsamını 6-15 yaş grubu çocukları içerecek şekilde genişletti. Araştırmaya göre:

  • Bilgisayar kullanımına ortalama 8 yaşında başlanıyor.
  • İnternet kullanımına ortalama başlama yaşı 9.
  • Çocukların yüzde 24,4’ü kendi kullanımına ait bilgisayara sahip. Yüzde 13,1’inin cep telefonu ve yüzde 2,9’unun da oyun konsolu var.
  • Haftalık ortalama internet kullanım süreleri dikkate alındığında çocukların yüzde 38,2’si interneti iki saate kadar, yüzde 47,4’ü üç ile on saat arasında, yüzde 11,8’i 11 ile 24 saat arasında, yüzde 2,6’sı ise yirmi dört saatin üzerinde kullanıyor.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri