Ödev cevabı kısaca,
İnsülin direnci, vücudun hücrelerinin insüline karşı duyarsız hale gelmesi durumudur. Bu durum, kan şekerinin yükselmesine ve tip 2 diyabet riskinin artmasına neden olabilir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz, insülin direncini kontrol altına almanın önemli yoludur. Sağlıklı bir diyet, düşük şeker ve yağ içeriğiyle dengeli bir karbonhidrat kaynağı içermelidir. Ayrıca, fiziksel aktivite, insülin duyarlılığını artırabilir ve sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasına yardımcı olabilir.
İnsülin direnci insanın fizyolojik ve psikolojik sağlığını olumsuz etkilediğinden dolayı, bundan kurtulmak için sağlıklı beslenmeliyiz. Yediğimiz gıdalardaki şeker ve yağ oranını olabildiğince düşük tutmalı ve protein ağırlıklı besinler ile beslenmeliyiz.
Sağlıklı beslenme her türlü vitamini, proteini, yağı ve karbonhidratı yeterince almaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için kesinlikle çok sık ve daha az öğünler ile yemek yemeliyiz. Bunun üstüne spor yaparak vücudumuzu daha zinde tutabiliriz.
Böylelikle daha sağlıklı ve uzun bir hayat sürmemiz mümkün olacaktır.
Sağlıklı beslenmeyen insanlarda kandaki insülin miktarı yedikleri sağlıksız besinlere bağlı olarak sürekli fazla olmakta bu da insülin direncini arttırmaktadır.
İnsülin hormonu pankreas organından salgılanan bir hormondur. Bu hormonun işlevi kandaki şekerin hücrelere girebilmesini sağlamasıdır. İnsülin hormonunun yardımı ile hücreler kendileri için gerekli olan enerjiyi kandan gelen şekerler ile sağlarlar.
Eğer insülin hormonu yeteri kadar üretilmez ise ya da üretilse de işlevini yerine getiremezse şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığı ortaya çıkar.
İnsülin direnci ise, insülin hormonunun görevini yapmasına rağmen, hücrenin; içine giren şeker ile herhangi bir tepkime gerçekleştirmemesi üzerine ortaya çıkar.
Hücre şekeri kullanmadığından kandaki şeker oranının düşmesi için, pankreas daha fazla insülin hormonu salgılayarak kandaki şeker oranını düşürmeye çalışır.
Bu da insanlarda insülin direnci oluşmasına sebep olur. Buna bağlı olarak yemek sonrası mayışmak, sürekli açlık hissi, tatlı krizleri, sabırsız, unutkan, dikkatsiz olma gibi sonuçlar ortaya çıkar.