İnsanların yerleşmek için Çatalhöyük’ü seçmelerinin en önemli gerekçesi ne olabilir

İnsanların yerleşmek için Çatalhöyük’ü seçmelerinin en önemli gerekçesi ne olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Neolitik, bir kent olmanın yanı sıra tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişimlere tanıklık eden Çatalhöyük, Güney Anadolu platosunda yaklaşık 14 hektarlık bir alan üzerinde yer alıyor. Çatalhöyük ismini meydana getiren höyükler, Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılıyor ve daha eski olan Doğu Höyüğü 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşuyor. Söz konusu katmanlarda, sosyal örgütlenmeyi ve yerleşik hayata geçişi simgeleyen duvar resimleri, rölyefler, heykeller ve diğer sanatsal öğelere rastlamak mümkün. Batı Höyüğü ise MÖ 6 bin 200 ve 5 bin 200 yılları arasına tarihlenen Kalkolitik Döneme ait kültürel özellikler gösteriyor.

Çatalhöyük’te yürütülen kazılarda ahşap kaplar, kutular, kemiklerden yapılmış takılar, çakmak taşından hançerler ve bıçaklar ile obsidyen ok ve mızrak uçları bulunmuştur. Kazılarda ele geçen malzemeler içinde en dikkat çekenleri pişmiş topraktan yapılmış kap kacaklar ve bereket tanrıçası heykelleridir. Buluntulardaki üstün el işçiliği ve süslemeler Çatalhöyük’te gelişmiş bir sanat anlayışının varlığını göstermektedir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri