Ödev cevabı kısaca,
Çarşamba ırmağının kıyısında olmasından dolayı. İnsanlar köylerini, zengin kaynak sağlayan Çarşamba Irmağı’nın kıyısına kurmuşlardı. Köyü kurdukları alan hem bu kaynaklara yakın hem de besin kaynakları açısından zengindi.
Neolitik, bir kent olmanın yanı sıra tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişimlere tanıklık eden Çatalhöyük, Güney Anadolu platosunda yaklaşık 14 hektarlık bir alan üzerinde yer alıyor. Çatalhöyük ismini meydana getiren höyükler, Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılıyor ve daha eski olan Doğu Höyüğü 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşuyor. Söz konusu katmanlarda, sosyal örgütlenmeyi ve yerleşik hayata geçişi simgeleyen duvar resimleri, rölyefler, heykeller ve diğer sanatsal öğelere rastlamak mümkün. Batı Höyüğü ise MÖ 6 bin 200 ve 5 bin 200 yılları arasına tarihlenen Kalkolitik Döneme ait kültürel özellikler gösteriyor.
Çatalhöyük’te yürütülen kazılarda ahşap kaplar, kutular, kemiklerden yapılmış takılar, çakmak taşından hançerler ve bıçaklar ile obsidyen ok ve mızrak uçları bulunmuştur. Kazılarda ele geçen malzemeler içinde en dikkat çekenleri pişmiş topraktan yapılmış kap kacaklar ve bereket tanrıçası heykelleridir. Buluntulardaki üstün el işçiliği ve süslemeler Çatalhöyük’te gelişmiş bir sanat anlayışının varlığını göstermektedir.