İnsanlar maddi imkanlarının yetersiz olması, iş imkanlarının azlığı, dinlerini yaşayamama, yaşanan doğal afetler, eğitim ve sağlık hizmetlerini karşılanamaması yüzünden göç edebiliyorlar.
İnsanlar bu süreçte zor zamanlar geçirebilirler. Doğup büyüdükleri yerlerden göç etmek insanları üzebilir. Yeni yerde geçim sıkıntısı sorunu ortaya çıkabilir. Bir de yeni yerdeki insanlarla uyum sorunu olabilir.
İnsanların göç etme nedenleri sosyolojik ve coğrafik olarak bazı etkenlerden meydana gelmektedir. Göç nedenlerinde doğal afetlerin sonuçları ve savaşlar da bulunmaktadır. İnsanların göç etme nedenleri arasında iklim özellikleri, yeryüzü şekilleri, bitki örtüsü özellikleri bulunmaktadır.
İnsanlar geçim kaynaklarına ulaşmak için de göç ederler. Geçim sıkıntılarını gidermek için göç ederler. Hizmet imkanlarından yararlanmak için göç ederler. Eğitim, sağlık, güvenlik ve ulaşım imkanlarının gerçekleşmesi için göç edilmektedir. Sanayi ve diğer iş kollarının insan gücüne olan ihtiyacı da göç nedenleri arasında bulunmaktadır. Göçler bilimsel araştırmalar ve akademik çalışmalar nedeniyle de gerçekleşebilir. Günümüzde göçler savaş nedeniyle yaşanmaktadır.