Ödev cevabı için kısa bilgi;
Yaşama bakış açıları, yaşadıkları etkili olaylar, çevresinden gelen geri dönüşler, ulaştıkları ve ulaşamadıkları, yaşam imkanları gibi pek çok neden insanları iyimser ya da kötümser yapabilir.
Detaylı bilgi;
Toplumdaki yaşantı çeşitliliği sürekli biçim ve içerik değiştiren olaylar dizisi, kişilerin yaşama bakışı ve yaşamdan beklentileri, insanları iyimser ya da kötümser yapan sebeplerdir.
İyimser insanlar, hayatlarında yaşadıkları iyi ya da kötü olaylara iyi bir bakış açısıyla yaklaşır. Yani biraz Pollyanna olmak gibidir. Karşılaştıkları kötü olayları bakış açıları sayesinde lehine çevirebilir, onlardan ders çıkarabilirler. Bir şeye niyet ettiklerinde sonunun iyi olacağına dair umutları olur. Karşılaştıkları kötü durumların aslında kötü olmadığını düşünürler. Çünkü olaylara felaket tellalı olacak şekilde değil, Pollyanna gibi bakarlar.
Kötümser insanlar, karşılaştıkları iyi ya da kötü olayları kötüye yorarlar. Yani iyi bir şey yaşadıklarında acaba kötü ne yaşayacağım, her şey bu kadar iyi gidemez diye düşünürler. Kötü bir şey yaşadıklarında ise zaten bekledikleri gibi olmuştur.
Yukarıdaki tanımlar iki ayrı ucu işaret ederler. İnsanların bakış açıları onları iyimser ya da kötümser yapabilir. Fakat ne olursa olsun insanın hayatında denge kurmanın da önemi büyüktür. Yani ne tam iyimser ne de tam kötümser olunmalıdır. Bazı durumlarda iyimser olunabilir, bazılarında kötümser olunabilir. Elbette bazı durumlar da nötr karşılanabilir.