Biz insanların sanayi devrimine kadar doğayla mücadelesi genelde sınırlı kalmıştır. Çünkü doğaya karşı kullanabileceğimiz teknik elemanlar çok azdı olanlarda yetersizdi.
İnsanın doğaya müdahalesini incelemek isteyen birisi bunun için ilk çağlardan Paleolitik çağa kadar geri dönmek zorundadır. Çünkü insanların daha doğaya müdahale edemeden yaşadığı çağdır. Bu çağ insanlık tarihinin en uzun çağıdır. Bu çağ, ilk atalarımızın ilk aletleri üretmeye başlamaları ile insanlaşma süreçlerini başlatmışlardır.
Bu çağda insanlar doğanın sınırlayıcı ve belirleyici baskısı altında yaşamak zorunda kalmıştır. Bu çağda yaşama mücadelesi genelde avcılık ve toplayıcılık şeklinde devam ediyordu. Bu insanlar yaşadıkları ortamlardaki sebze, meyve ve kökler yerken bir taraftan da avladıkları hayvanları kendilerine besin kaynağı yapıyorlardı. İklim koşullarındaki değişkenlik konar göçer bir yaşantıya zorlamıştır insanı.
İnsanlar kendilerine zamanla kullanabilecekleri aletler yapmaya başladılar. Yontma taş çağı dediğimiz bu süreçlerde birçok aletin yapılmaya başlandığını görürüz. Bu aletleri yapımı ile birlikte insanlar biraz daha kendilerini korur hale gelmişlerdi.
Kendi hayatlarını kolaylaştırma çabasından çok hayatta kalma savaşı veren yontma taş devrinin kullandığı araç gereçlerde çeşitlenmeye başlamıştır. Bu bizim bildiğimiz bir hızda ilerlemiyor tabiki çok yavaş şekilde ilerlemektedir.
Önce kendi hayatını korumaya çalışırken oluşturmuş olduğu sistem içinde toplayıcılık, sebze meyve tüketimi, hayvanların öldürülerek yenmesi doğaya ilk müdahalelerden biri kabul edilmelidir. Müdahale daha sonrasında toprağın işlenmesi ile devam etmiştir. Tekerin bulunması ise bu müdahalenin hızlanmasını sağlayan en önemli buluştur.
İnsanın ilk andan itibaren doğaya müdahale ettiğini bunu zamanla çeşitli aletler kullanarak hayvanlara ve bitkilere karşı kullandığını ve sonrasında toprağı işlemeye başlayan insan yavaş yavaş doğaya müdahale etmeye başlamıştır.