İndikatör nedir

İndikatör nedir, ne işe yarar, indikatörler kaç sınıfa ayrılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İndikatör, dilimize Fransızcadan geçen indikatör fizikte kullanılan bir terimdir. Fizik bilimindeki adı göstergedir. Gösterge bir maddenin bir ortamda test edilirken varlığını gösteren ayraca verilen addır. Çözeltilerin pH değerlerine bağlı olarak renk değiştiren kompleks yapıdaki organik bileşenlere indikatör denir. İndikatör terimi bilimin bir çok dalında kullanılan bir terimdir.

Kimya bilimindeki anlamı titrasyonun dönüm noktasına yaklaştığında yada tam olarak dönüm noktasında renk değişimi gibi fiziksel görünümünün değiştiği maddeye indikatör denilirken, su ürünleri ve veterinerlik alanlarında belirteç denilmektedir. Çözeltinin PH değerleri dikkate alındığında renk değiştiren karmaşık yapıdaki organik bileşiklerdir. Asit yada baz titrasyonunun bittiği yada başladığı noktaları belirlemek amacıyla kullanılır.

İndikatörler 2 sınıfa ayrılır:

  • Bazik bölge indikatörleri
  • Asidik bölge indikatörleri

Asit baz indikatörleri, indikatörler, Ph değeri değiştikçe çözeltide nitelik değişimi gösterebilen karma anlaşılmaz yapıya sahip durumda olan maddelerdir.

Metil oranjın Ph değeri 3.1'in altında olduğunda çözeltilerde kırmızı, Ph değeri 4.5'in üstünde olduğunda ise çözeltilerde sarı renkte olabilir.

  • İndikatörlerin rengi, çözeltilerde hidrojen iyonları konsantrasyonuna bağlıdır.
  • İndikatörlerin nitelik tonları çözeltilerin Ph değerine bağlı çeşitlilik gösterir.
  • Çözeltinin pH değeri düşükse veya yüksekse renkler değişiklik gösterir.
  • Günümüze dek pek çok indikatör bulunmuş ve hemen hemen tümü kullanılmıştır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri