İnce bağırsakta bulunan hangi yapılar besinlerin emilim miktarını artırır

İnce bağırsakta bulunan hangi yapılar besinlerin emilim miktarını artırır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnce bağırsağın mukoza tabakasında yer alan villusların (Villuslar, daha küçük sitoplazmik uzantılarla mikrovillusları oluşturur.) geniş bir emme yüzeyi oluşturmasıyla besinlerin emilim miktarı artar.

İnce bağırsaklarda yer alan villus adı verilen yapılar bir çeşit tüydür ve besinlerin emilim ile kana geçmesini sağlar. Bu uzantılar sayesinde öğütülmüş olarak gelen besinlerin faydalı kısımları emilerek kana verilir. Villus ince bağırsağın iç yüzey alanını genişleterek daha fazla maddenin emilimini mümkün kılar.

İnce bağırsaktan akan kimus yerine, yiyeceklerin bağırsakta hareket ederken sürekli fırlatıldığını ve sıkıldığını hatırlıyoruz. Bu yavaşlama, daha önce öğrendiğimiz iki hareketten kaynaklanıyor. İlk hareket segmentasyondu ve ince bağırsağın duvarının dairesel kaslarının ritmik kasılmasıydı – neredeyse duvar sıkışmış gibi. İkinci hareket ise uzunlamasına kasların ritmik kasılmasından kaynaklanan sarkık hareketlerdi.

Bu farklı kaslar kasılıp gevşerken, ince bağırsağınız kimusu sindirim suları ile karıştıran ve yiyecek parçacıklarını ince bağırsak duvarı ile temas ettiren bir dizi adımdan geçer. Duvar içinde ise maksimum besin emilimine izin veren bir dizi özel modifikasyon görüyoruz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri