İmpulsun bir nörondan başka bir nörona nasıl geçer

İmpulsun bir nörondan başka bir nörona nasıl geçtiği konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İmpuls bir nörondan başka bir nörona sinapslar aracılığıyla geçer. Bu sırada, impulsun diğer nörona iletilebilmesi için salgı maddeleri kullanılır. Bu şekilde gerçekleşen iletime kimyasal iletim denir.

İmpulsun bir sinir hücresinden diğerine geçme aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İmpulsun sinapslardan geçmesi için sinir hücresi golgi aygıtından nörotransmitter maddeler salgılar.
  • Salgılanan maddeler sinaps boşluğundan salınır.
  • Salgılar sinaps boşluğundan diğer sinir hücresinin dendritlerindeki reseptörlere bağlanır.
  • Reseptörlerin yakaladığı nörotransmitter maddeler sayesinde hücreye aktarılan impuls, hücrede depolarizasyon gerçekleşmesini sağlar.
  • Sinir hücresinde oluşan depolarizasyon sayesinde impuls, hücrenin dendritinden aksonuna taşınır.

Sinapslar iki nöronun bağlantı noktalarını oluşturabildiği gibi, bir nöron ile uyartının gittiği organ yani sinir hücresi dışında bir hücre çeşidi arasında da oluşabilir.

Nöronlar dendrit, hücre gövdesi ve aksondan oluşurlar. Sinaps bölgesinde yani iki sinir hücresinin bağlandığı bölgede, bir sinir hücresinin aksonu ile başka bir sinir hücresinin dendriti bulunur. Bu noktada bir boşluk bulunur. Boşluk sinaps bölgesinde olduğu için buna sinaps boşluğu denir.

Sinaps boşluğunda sinir hücrelerinin içlerinde keseler olan aksonları görülür. İçi nörotransmitter maddelerde dolu olan bu sinaptik keseler birer sinaptik yumru oluştururlar.

Nörotransmitter maddeler sinir hücreleri arasında kimyasal iletimin gerçekleşmesi için gerekli olan önemli maddelerdir. Bunların arasında asetilkolin, seratonin, noradrenalin, dopamin ve histamin gibi maddeler bulunur. Bu maddeleri salgılayan sinir hücresi, gerekli enerjiyi aksondaki mitokondrilerden karşılar.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri