İlk yardım ve acil yardım arasındaki farklar nelerdir

İlk yardım ve acil yardım arasındaki farklar nelerdir, ilk yardım ve acil yardım nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İlk Yardım: Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren durumda sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde tıbbi araç gereç aramaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. İlk yardım uygulamaları, asıl tıbbi tanı ve tedavi yöntemlerinin yerine geçmez ancak profesyonel tıbbi yardım sağlanıncaya kadar geçici destek görevi görür.

Acil Yardım: Hastalık ve kaza nedeniyle sağlığı tehlikeye girmiş kişiye, sağlık personeli (doktor, acil tıp teknisyeni, hemşire vb.) tarafından tıbbi araç gereç ve ilaç kullanılarak yapılan uygulamalardır.

İlk yardım ve acil yardım arasındaki farklar aşağıdaki gibidir,

İlk Yardım

  • İlk yardımcı tarafından uygulanır.
  • Çevredeki imkânlar kullanılır.
  • İlaçsız uygulamaları kapsar.
  • Sadece olay yerinde uygulanır.

Acil Yardım

  • Sağlık personeli tarafından uygulanır.
  • Tıbbi araç gereç kullanılır.
  • İlaç kullanılır.
  • Olay yeri, ambulans ve sağlık kuruluşunda uygulanır
İlk YardımAcil Yardım
Geçici bakımdır.Tıbbi tedavidir.
Uygulama süresi, sağlık ekibi olay yerine gelip acil bakımı başlatınca sona erebilir.Uygulama süresi, olay yerinde, ambulansta, acil serviste veya en yakın bir sağlık biriminde sona erebilir.
İlaçsız uygulamadır.İlaç kullanmayı gerektirebilir.
İlk yardımcı; sağlık ekibi olay yerine gelene kadar, ilaçsız, orada bulunabilen araç gereçlerle müdahalede bulunur.Sağlık ekibi olay yerinde, tıbbi araç gereç kullanarak acil bakım sürecini başlatır.
Sağlık ekibi olay yerine ulaştığı anda genellikle yardımcı görevli konumundadır. Kendisine, yaralı ya da hasta olay yerinden sağlık birimine iletilmek üzere nakledildiği ana kadar gereksinim duyulabilir.Yaralı ya da hastanın sağlık birimlerine iletilmesiyle birlikte tetkik ve tahlil yöntemlerinin uygulanmasından alınan sonuçlara göre tedaviyi devam ettirir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri