İletişim insani bir ihtiyaçtır. İletişim hürriyet üzerine kurulu bir haktır. Bu nedenle iletişim hakkı devlet güvencesiyle sağlanmaktadır.
Geçmişten günümüze insanların en temel ihtiyaçlarından biri olan iletişim değişik kanallarla sağlanmıştır. Vurma, yakma, çalma, üfleme, ses çıkarma, iz bırakma, işaret bırakma, kuşları kullanma, diğer hayvanları eğitme, yazma gibi kanallarla iletişim gerçekleştirilmiştir.
İletişim teknolojileri, teknik anlamda iki yüzyıldır sürekli olarak gelişmektedir. Telgraf, elektrikli telgraf, radyo, televizyon, internet, cep telefonu, bilgisayar şeklinde gelişmektedir. Bu gelişim sürecinde insana düşen görev her geçen gün azalmakta ve teknik ilerleme iş yükünü çekmektedir.
İletişim araçları şu şekildedir:
- Gazete
- Dergi
- Kitap
- Mektup
- Telgraf
- Radyo
- Telefon
- Televizyon
- Cep telefonu
- Bilgisayar
İnternetin hızla kullanılmaya başlanması ve iyice yaygınlaşması, iletişim teknolojilerini başka bir boyuta taşımıştır. İnternet kullanımının dünya genelinde artması, dünyayı küçük bir köy haline getirmiştir. Zaman ve mekan kavramının tamamen engel olarak ortadan kalkmasıyla iletişim çağ atlamıştır.
İletişim, insani bir ihtiyaç olmakla beraber, insanların sosyal hayatında işlerini hallettiği bir kaynak olarak hizmet etmektedir. Haberleşme özgürlüğü, haber alma hakkı karşısında iletişim teknolojileri insan hakları zemininde hizmet etmektedir.
Kitle iletişim araçları, propaganda silahı olarak da kullanılmaktadır. Toplum mühendisliği, algı operasyonu iletişimin kötüye kullanılmasıyla iletişim literatüründe yer alan olumsuz kavramlar olarak gündeme gelmektedir.
Geçmişten günümüze iletişim hep vardı. İnsanın olduğu her yerde olan iletişim, insanın olduğu her yerde de olmaya devam edecektir. Bu dünya üzerinde de, uzay çalışmalarında da böyledir.