İl (devlet) gider, töre kalır

İl (devlet) gider, töre kalır sözünden hareketle törenin Türk tarihine etkileri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türklerde töreye bağlılık her şeyden önce gelmektedir. Devletleri kuran ve devletleri yıkan töredir. Töre, Türklerin hayat tarzını ortaya koyar. Yazılı olmayan kurallara bağlılık göstermek gelenek ve göreneğe önem vermek anlamına gelmektedir. Bu nedenle törenin önemi çok büyüktür.

İl (devlet) gider, töre kalır sözü ile Türkün töreye verdiği önem ifade edilmektedir. Devlet yıkılsa da töre uygulanacaktır. Törenin uygulanması her şeyin üstündedir. Töreye bağlılık devlet değerlerinden daha önce gelir. Çünkü devleti kuran da töredir. Töresiz bir şey olması imkansızdır. Törenin korunması Türkün korunması ve varlığına devam etmesi anlamına gelmektedir.

"İl, devlet gider, töre kalır." sözünü inceleyelim ama önce "töre" nedir onu öğrenelim. Töre, eski Türklerde hem sosyal hayatı hem de devlet yönetimini ve yargıyı düzenleyen, yazılı olmayan kurallardı. Eski Türklerde töre kutsal sayılırdı. Bugün Doğu Anadolu ile ilişkilendirdiğimiz törenin burada bahsi geçen kavramla bir ilgisi yoktur.  

Türkler tarihte pek çok devlet kurmaları ile ünlüdür. Bir devlet yıkılırken yerine öbür Türk devleti kurulur. Devletin adı değişir ancak Türklerin töreleri onlarla kalır. Yani her ne kadar yeni bir devlet kurulmuş olsa da yaşantı ve yönetim bakımından bu devletler birbirine benzer özellik gösterir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri