Ödev cevabı kısaca,
İkta ve tımar sistemleri, feodal toprak yönetimi modelleridir. Her ikisi de askeri hizmet karşılığında toprak tahsisini içerir. İkta, Orta Çağ İslam dünyasında kullanılırken, tımar sistemi Osmanlı İmparatorluğu'nda uygulanmıştır. İkta'da topraklar genellikle devlete aittir ve devredilemez, tımar sistemi ise toprakların devletten alınıp devredilebilir olduğu bir yapıya sahiptir.
Feodalite yönetimlerinde bir kişinin tahakkümü altında binlerce kişi üretim için çalışmaktadır. Tarım toplumlarında feodal anlayışlar toprak ağalığının çıkmasında etkili olmuştur. Çiftçiler bir köy ağasının sahibi olduğu toprakları işlemekle geçimini sağlarken tarımın ekmeğini ağalar yani feodal idare yemektedir.
İkta ve tımar sisteminde ise toprak devlet tarafından işleyene bırakılmakta, masrafları devlet tarafından sağlanmakta ve sadece işlemesi ve hasat toplaması köylü tarafından yapılmaktadır. Burada topraktan elde edilen karlar da belli oranda toprağı işleyenlerle paylaşılmaktadır. Böylece devlet ve tebası bir nevi ortak bir şekilde hareket etmektedir.