İklim verileri ile grafik ve tablo oluşturma, yorumlama

İklim verileri ile grafik ve tablo oluşturma, yorumlama
İklim verileri ile grafik ve tablo oluşturma, yorumlama örneklerini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Yaşanılan yere ait aylık ortalama sıcaklık grafiği, aylık ortalama yağış grafiği, yağışın mevsimlere göre dağılışı grafiği, rüzgâr frekans gülü vb. verilerden tablo ve grafikler oluşturulabilir. Oluşturulan bu tablo ve grafiklerdeki bilgiler ile yaşanılan yerin diğer coğrafi özellikleri ilişkilendirilip iklim elemanlarının yaşanılan ortama etkilerine dair çıkarımlarda bulunulabilir. Yaşadığınız yerin iklim elemanlarına ait verileri, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün illerde bulunan yer istasyonlarından ve Genel Müdürlüğün https://www.mgm.gov.tr Genel Ağ adresinden öğrenilebilir.

Örnek: Aşağıda, Uşak’ın aylık ortalama sıcaklık verileri ile bu verilerden yararlanılarak elde edilen Uşak ili aylık ortalama sıcaklık grafiği verilmiştir. Ayrıca grafikteki bilgiler doğrultusunda, sıcaklık ortalamalarının Uşak’a etkisine dair çıkarımlarda bulunulmuştur.

Aylar sıcaklık (°C)

Ocak 2,3
Şubat 3,2
Mart 6,4
Nisan 10,9
Mayıs 15,8
Haziran 20,3
Temmuz 23,7
Ağustos 23,5
Eylül 19
Ekim 13,4
Kasım 8
Aralık 4,2
Ortalama 12,6

Uşak’ın aylık ortalama sıcaklık dağılımına bakıldığında kış
aylarında sıcaklık ortalamasının 0°C'nin altına düşmediği görülür.
Bu durum, kış mevsiminde kar yağışlarının görülme sıklığını
azaltır. Zirai don yaşanma ihtimalini zayıflatır. Yaz mevsiminde,
sıcaklık ortalamasının çok yüksek olmaması buğday gibi tarım
ürünlerinin hasadının sıcaklık ortalamasının yüksek olduğu illere
göre gecikmesine neden olur.

Örnek: Aşağıda, Uşak’ın aylık ortalama yağış verileri ile bu verilerden yararlanılarak elde edilen aylık ortalama yağış grafiği ve yağışın mevsimlere dağılışı verilmiştir. Ayrıca grafikteki bilgiler doğrultusunda, yağış miktarının Uşak’a etkisine dair çıkarımlarda bulunulmuştur.

Aylar Yağış (mm)
Ocak 70,0
Şubat 63,1
Mart 54,3
Nisan 54,3
Mayıs 44,4
Haziran 25,8
Temmuz 15,8
Ağustos 9,5
Eylül 16,7
Ekim 40,3
Kasım 56,3
Aralık 80,5
Ortalama 531,0

Uşak ilinin aylık ortalama yağış verilerine ve yağışın mevsimlere dağılımına bakıldığında ortalama yağış miktarının çok fazla olmadığı görülmektedir. Bu durum yer üstü ve yer altı su kaynaklarının beslenmesini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle mevcut su kaynakları israf edilmemelidir. Yaz mevsiminde yağış oranının düşük olması yaz kuraklığı isteyen buğday gibi tarım ürünlerinin yetiştirilmesine imkân sağlamıştır.

Örnek: Aşağıda, Uşak ‘ta rüzgârın yıllık esme sayıları verilmiştir. Verilerden yararlanılarak Uşak ili rüzgâr frekans gülü grafiği oluşturulmuştur. Rüzgâr frekans gülüne göre Uşak iline ait bazı çıkarımlarda bulunulmuştur.

Rüzgâr Yönü Esme Sayısı

Kuzey 45.405
Kuzeydoğu 30.320
Doğu 40.888
Güneydoğu 18.347
Güney 18.990
Güneybatı 16.553
Batı 46.678
Kuzeybatı 38.472

Uşak ilinde rüzgârın yıllık esme sayısı verilerine bakıldığında belirli bir hâkim rüzgâr yönünün olmadığı dikkati çeker. Uşak’ta güney sektörlü rüzgârların etkisinin az olduğu görülür. Uşak, daha çok batı ve kuzey yönlü rüzgârların etkisi altındadır. Bu rüzgârlar, aynı zamanda Uşak’a yağış getiren rüzgârlardır. Çünkü bu rüzgârlar batısındaki Ege Denizi’nin nemli hava kütlesini Uşak’a taşır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri