İki farklı sıvının aynı sıcaklıkta viskozitelerinin farklı olmalarının sebebi ne olabilir?

Viskozite nedir, iki farklı sıvının aynı sıcaklıkta viskozitelerinin farklı olmalarının sebebi ne olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sıvı, bulunduğu kabın şeklini alan, kısmen sıkıştırılabilen, akışkan bir haldir. Maddenin hallerinden birisidir. Maddeyi oluşuran parçacıklar arası mesafe katılara göre daha uzak, gazlara göre daha yakındır. Örneğin bal, ayran ve su sıvı maddelerdir.

Viskozite, akışkanlığın tersidir. Bir sıvının akmamasının ölçüsüdür. Sıvının yoğunluğuna göre değişir. Sıvı taneciklerinin birbirlerine çok sıkı tutunmasından kaynaklanır. Örneğin bal, su kadar akışkan bir madde değildir. Bunun sebebi, viskozite değerinin suya göre çok daha yüksek olmasıdır.

İki farklı sıvının aynı sıcaklıkta viskozite değerlerinin farklı olmalarının sebebi, yukarıda da söylediğimiz gibi sıvının yoğunluğundan, sıvıyı oluşturan tanecikler arasında çekim kuvvetinin fazla olmasından kaynaklanır. Daha yoğun maddenin viskozite değeri - mesela şerbet -, daha az yoğun olan bir maddenin viskozite değerinden - mesela su - daha yüksektir. Bu yüzden akışkanlığı daha zayıftır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri