Dershanelerin kapanması beklenirken İksara’nın yaptığı dershane algısı araştırmasının ikincibölümüne göre üniversite sınavına girecek öğrencilerin yaklaşık yarısı dershaneye gidiyor. Araştırmaya göre adayların yalnızca yüzde 16’sı gelişmiş ülkelerde üniversiteye girişin sınavla olduğuna inanıyor. Yüzde 44’ü ise gelişmiş ülkelerde dershane olmadığını düşünüyor.
Bin 209 öğrenci arasında yapılan araştırmaya göre adayların yüzde 43’ü okulda verilen derslerin üniversiteye giriş sınavına uyumlu olmadığını düşünüyor. Halen dershaneye devam eden adayların yüzde 83’ü dershanede aldığı eğitimin okullarındaki derslere faydası olduğunu düşünüyor. Dar gelirli aile çocukları arasında dershanenin okulda başarıya katkısı olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 74.
‘Yarar sağlıyor’
Dershanelerin ücretsiz bir seçenek olarak okullara alternatif sunulması durumunda yalnızca özel liselerde okuyan öğrenciler kendi okullarını dershanelere tercih ediyor. Dershanenin varolan okullara nazaran en çok tercih edildiği okul türleri sırasıyla: Anadolu liseleri, düz liseler ve meslek liseleri.
Dershaneye devam eden adayların yarıdan fazlası dershane olmadan sınavı kazanabileceklerine inanmıyor. Adayların yüzde 75’i dershanelerin sınavın ötesinde hedef belirleme, zaman kullanımı ve sosyal ilişkiler gibi alanlarda kendilerine yarar sağladığına inanıyor.
Dershanede daha çok ilgi
Dershaneye giden adayların önemli kısmı (her 4 adaydan 3’ü) kendileriyle bir öğrenci olarak dershanede daha fazla ilgi gösterildiğini söylerken; fen ve özel lise öğrencilerinin yaklaşık yüzde 40’ı okullarında kendileriyle daha fazla ilgilenildiğini hissediyor. Dershane velilerinin önemli bir kısmı da akademik takip için dershane ile iletişim halinde olduğunu belirtiyor.
İki Adaydan Biri Dershanede
Üniversite sınavına girecek öğrencilerin yarısı bu yıl dershanelere kayıt yaptırdı.